Schaatsen

Coaches en ploeggenoten gaan 'topvent' Groothuis missen na afscheid

Met goud op de teamsprint bij de wereldbekerfinale in Thialf sloot Stefan Groothuis (34) afgelopen weekend een schaatscarrière met veel hoogte- én dieptepunten af. Zijn (oud-)ploeggenoten en (oud-)coaches gaan de olympisch kampioen 1000 meter missen.

"Stefan is echt een topvent, de meest goudeerlijke persoon en de sportiefste jongen die ik ken", zegt Kjeld Nuis (26), die tussen 2009 en 2015 ploeggenoot was van Groothuis, in gesprek met NU.nl.

"Ik keek tegen hem op toen ik bij hem in de ploeg kwam, maar we werden eigenlijk meteen vrienden. Ik heb heel veel van hem geleerd, ik kon geweldig in zijn slag rijden. Hij had vooral een onwijs groot vermogen, ze noemden hem niet voor niets Bokito."

"Daarnaast is Stefan een heel toffe ploegmakker die enorm veel voor zijn teamgenoten over heeft en altijd voor ze klaarstaat."

Wereldkampioen

Groothuis - zesvoudig Nederlands kampioen sprint, de wereldkampioen sprint van 2012 en de wereldkampioen 1000 meter van 2012 - kondigde vorige week aan dat hij stopt met schaatsen omdat hij niet langer het gevoel heeft dat hij wereldkampioen kan worden.

"Stefan wil altijd competitief zijn, hij is iemand die altijd wil winnen", stelt Ronald Mulder, in twee verschillende periodes ploeggenoot van Groothuis. "Ik vind het heel jammer dat hij stopt, hij was een heel gave ploeggenoot. Van mij had hij absoluut door mogen gaan."

Kai Verbij (21), die deze winter bij Team beslist.nl voor het eerst in de ploeg van Groothuis zat, sluit zich daarbij aan, al was het voor de regerend Nederlands kampioen sprint in eerste instantie wel spannend dat hij ploeggenoot werd van iemand met zo'n lange erelijst.

"Hij was altijd iemand tegen wie ik opkeek. Toen ik in Jong Oranje zat, keek ik op YouTube heel veel beelden van de rechte stukken van Stefan. Hij had echt heel mooie, rake klappen."

"Het was daardoor eerst een beetje ongemakkelijk toen hij bij ons in de ploeg kwam, maar hij was heel open en ik kon snel meer mezelf zijn. We hebben deze winter zelfs een keer een kamer gedeeld en van alle kamergenoten die ik bij Team beslist.nl heb gehad, was Stefan misschien wel de meest relaxte. Ha, we praatten allebei alleen als het echt nodig was."

Dieptepunten

Het absolute hoogtepunt in de carrière van Groothuis was zijn olympische titel op de 1000 meter twee jaar geleden in Sotsji. Daar stonden in de zestien jaar sinds zijn debuut op een NK in het seizoen 2000-2001 echter ook veel dieptepunten tegenover.

Zo miste hij het hele seizoen 2007-2008 door een afgescheurde achillespees en in 2011 kampte de Gelderlander met een zware depressie.

"Ik denk dat het sterkste punt van Stefan zijn flexibiliteit was, het terugkomen na tegenslagen", zegt Jac Orie, die tussen 2008 en 2015 de coach was van Groothuis.

"Als je ziet wat hij heeft weten te incasseren en hoe hij zich elke keer weer terugvocht, dat vind ik - buiten dat hij een groot schaatstalent is - een van de karaktertrekken die hem naar een hoog niveau gebracht heeft."

Superknap

Ook in zijn laatste seizoen ontkwam Groothuis niet aan tegenslagen. In de zomer liep hij een pittige schouder- en enkelblessure op bij een skeelertraining en vlak voor de start van het seizoen werd zijn 4-jarige zoontje Luuk gediagnosticeerd met het syndroom van Henoch-Schönlein, een zeldzame ziekte die zorgt voor heftige klachten.

"Dat is allemaal bagage waar je als topsporter niet harder van gaat rijden", aldus Gerard van Velde, de coach van Groothuis afgelopen winter.

"Het tekent Stefan dat hij zich op de NK afstanden toch nog wist te plaatsen voor de WK afstanden, dat was superknap. We hadden het eigenlijk niet verwacht, maar dat deed hij dan toch maar weer op zijn karakter en zijn talent."

"Het is jammer dat die gast afscheid neemt. Ik had hem graag nog een jaar bij de ploeg gehad, maar hij was niet om te praten."

Tip de redactie