Met een tiende plaats op de 1000 meter sloot Margot Boer zondag bij de wereldbekerfinale in Thialf haar schaatscarrière af. De 30-jarige Zuid-Hollandse vond haar afscheid emotioneel, maar ook erg mooi.

"De reacties deze week waren overweldigend", aldus Boer in gesprek met NU.nl. "Dat had ik nooit verwacht toen ik vlak voor het seizoen mijn afscheid aankondigde. Ik dacht: iedereen zegt even doei en dat is het wel."

"Maar het is echt een prachtig einde geworden. Het is mooi om te zien wat je bij anderen hebt teweeggebracht met je eigen carrière. En het was fantastisch om nog een keer in een vol Thialf te rijden. Ik hoorde het publiek en hoewel mijn benen pijn deden, heb ik met een glimlach de laatste ronde gereden."

De viervoudig Nederlands kampioene sprint hoopte in haar laatste seizoen nog een gouden medaille te winnen op een groot toernooi, maar ze kwam niet verder dan een elfde plek op de 500 meter bij de WK afstanden.

"In het begin van het seizoen ging het schaatsen niet goed, dat was heel vervelend. Ik heb vervolgens een knop om kunnen zetten en nog een beetje leuke tijden kunnen rijden. Het schaatsgedeelte is dus wel goed zo."

"Maar vanochtend was ik toch wel emotioneel door de reacties van iedereen om me heen. Ik heb 's ochtends nog even de laatste rondjes gereden samen met mijn ploeggenootje Nao Kodaira, die teruggaat naar Japan. Zij kwam helemaal speciaal voor mij hierheen, dat is toch wel mooi."

Timmer

Boer sloot zich aan bij Bob de Jong, Stefan Groothuis, Wouter olde Heuvel en Diane Valkenburg, die dit weekend ook afzwaaiden in Heerenveen. "Het was heel bijzonder om met z'n vijven tegelijk afscheid te nemen. Je hebt toch altijd veel contact met elkaar gehad."

Boer kreeg na haar race op de 1000 meter de onderscheiding 'blijk van erkenning' van de KNSB en ze werd op het middenterrein van Thialf toegesproken door haar coach Marianne Timmer.

"Dat was een verrassing voor me, maar het was ook heel mooi, want we hebben zo lang samengewerkt. Eerst reden we tegen elkaar, later werd ze mijn coach en samen hebben we de mooiste momenten uit mijn carrière meegemaakt", doelt ze op haar bronzen medailles op de 500 en 1000 meter bij de Olympische Spelen van 2014 in Sochi.

Boer zal als gestopt schaatsster de omgang met haar teamgenoten het meest gaan missen. "Ik vond het echt geweldig om elke dag met die meiden bezig te zijn met een passie. Dat is echt een heel mooi leven. Ik moet nu die passie ergens anders vinden, maar dat komt ook wel goed."