Kramer denkt na 'fantastisch' seizoen dat het nog harder kan

Sven Kramer sloot zaterdag in Thialf een succesvol seizoen in stijl af met zijn vierde wereldbekerzege op de 5 kilometer van deze winter. De 29-jarige Fries denkt dat het volgend jaar nog beter moet kunnen.

"Ik heb een fantastisch seizoen gehad", aldus Kramer een kleine twee uur nadat hij Jorrit Bergsma in een enerverend duel heeft geklopt op de 5 kilometer in Heerenveen.

"Na vele jaren heb ik weer de dubbel 5 en 10 kilometer gepakt op de WK afstanden en ik heb het EK en WK allround gewonnen. Mijn 500 meters gaan bovendien een stuk beter, waardoor ik een stuk beter aan een allroundtoernooi begin."

"Maar de grootste winst van dit seizoen is misschien wel dat ik eindelijk weer eens fit de zomer in ga, en niet in februari of maart op mijn laatste benen stond en de laatste World Cup moest overslaan."

Kramer doelt daarmee op de blessures waarmee hij de laatste jaren regelmatig kampte. De laatste keer dat hij in actie kwam bij een wereldbekerfinale, was in het seizoen 2012-2013. Zaterdag was hij er wel en boekte hij een zege na een mooie race tegen Bergsma (6.11,44 om 6.12,74).

"En die tijd van 6.11 van vandaag, plus de manier waarop, bevestigt dat het nog een stuk harder kan", zegt de kopman van Lotto-Jumbo. "Dat is een heel lekker gevoel en geeft een gevoel van macht."

Supersfeer

Die macht was in Thialf vooral te zien in de voorlaatste ronde van de 5000 meter. Met een 400 meter in 28,3 seconde zette hij Bergsma op een onoverbrugbare achterstand.

"Ik moet zeggen dat ik wel een beetje schrok van de waas die voor mijn ogen kwam toen Jorrit mij in de voorlaatste ronde inhaalde. Dat resulteert dan blijkbaar in een 28,3. Dat is geen boosheid, maar het is de wil om te winnen."

Het zorgde voor een zeer uitbundige Kramer op het moment dat hij over de finish kwam. "Het was man tegen man met Jorrit en dat vind ik het natuurlijk het mooist. Bovendien vindt het publiek dat ook het mooist, er was vandaag een supersfeer in het stadion."

"Ik denk dat veel mensen heel veel respect hebben voor zowel Jorrit als voor mij en dat voel je zodra je het ijs opstapt. Iedereen weet dat dit een soort 'rit van de dag' was. Zo ervoer ik het en ik denk dat wij onze sport fantastisch hebben verkocht."

Olde Heuvel

Vrijwel direct na de finish zocht Kramer Wouter olde Heuvel op in het publiek. De 29-jarige allrounder maakte deze week bekend dat hij wegens fysieke problemen stopt met schaatsen en hij nam zaterdag afscheid van het publiek in Heerenveen.

"Ik vind de hele situatie natuurlijk supervervelend, vooral voor Wouter, maar ik heb wel geprobeerd om me daar deze week een beetje van af te sluiten", aldus Kramer.

"Zijn afscheid gaat mij niet in de koude kleren zitten. Ik heb tien jaar dag in en dag uit met Wouter getraind, dus zijn afscheid leeft bij mij ook enorm. Maar als ik daar te veel in mee was gegaan, dan had dat energie gevreten bij mij en dat is het laatste wat Wouter wil."

Kramer zal het de komende twee seizoenen richting zijn laatste Spelen nu moeten stellen zonder de man die het langst zijn ploeggenoot is geweest, eerst bij TVM en de laatste twee seizoenen bij Lotto-Jumbo.

"Dat is zeker een verlies, maar ik zie ook dat het hij het lastig heeft. Wouter is boven alles een vriend van mij en ik wil niet dat een vriend van mij ongelukkig is. Die vriendschap staat boven onze zakelijke relatie."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie