Schaatsen

Nuis extra blij met World Cup-zege na 'achtbaan' door dopingnieuws

Kjeld Nuis was blij dat hij zaterdag het dopingnieuws over zijn rivaal Pavel Kulizhnikov voldoende aan de kant kon schuiven om bij de World Cup-finale in Heerenveen op de 1000 meter de dagzege en de eindzege in het klassement te pakken.

"De afgelopen dagen waren wel even een achtbaan", doelde Nuis op het bericht van dinsdag dat Kulizhnikov vorige maand bij de WK afstanden betrapt is op het gebruik van het verboden middel meldonium.

De 26-jarige Nederlander eindigde twee weken geleden bij het WK sprint in Seoul nog als tweede achter de Rus, waardoor het mogelijk is dat Nuis in de komende periode alsnog wordt uitgeroepen tot wereldkampioen.

"Maar je kan er zo weinig mee als mensen je vrolijk komen feliciteren", zei de sprinter van Lotto-Jumbo. "Dus lach je er maar een beetje om. Ik heb deze week vooral geprobeerd bij mezelf te blijven. Ik voel me goed en heb naar deze wedstrijd uitgekeken."

Verbeten

Nuis kon zich voldoende focussen om in Heerenveen met een tijd van 1.08,94 het goud te veroveren op de kilometer.

Omdat hij voor zaterdag op een gedeelde eerste plek stond met de afwezige Kulizhnikov was het ook genoeg voor de eindzege in het wereldbekerklassement op de 1000 meter en voor de Grand World Cup, goed voor een totaalbedrag van 35.000 dollar (ongeveer 31.000 euro).

Nuis moest na afloop toegeven dat het een lastige race was door de gebeurtenissen van deze week, maar dat de overwinningen daardoor ook een extra tintje kregen.

"Ik denk dat ik iets te verbeten was in het eerste rondje, maar daarna kon ik weer lekker doorrijden in de slotronde. Ik ben heel blij met hoe het vandaag gegaan is. Ik kwam maar voor één ding en dat is gelukt. En wat er deze week gebeurd is, maakt het allemaal net even wat mooier."

Afwachten

Nuis heeft nog van niemand gehoord of hij kan verwachten dat hij binnenkort tot wereldkampioen sprint wordt uitgeroepen.

"Het enige wat ik kan doen, is afwachten en hopen dat als hij doping heeft gebruikt, dat ze het rechttrekken en dat die titel naar mij gaat."

"Maar ik kan daar verder niks aan doen. Ik kan hoog of laag springen, maar daar hebben we als schaatsers helemaal niks over te zeggen. Ik wil zondag eerst nog een goede 1500 meter rijden en dan is het afwachten."

Tip de redactie