Kramer klopt Bergsma op 5 kilometer na spectaculair duel

Sven Kramer heeft zaterdag in Heerenveen de laatste 5 kilometer van het schaatsseizoen gewonnen door in een spectaculair duel zijn rivaal Jorrit Bergsma te verslaan. Kjeld Nuis was de sterkste op de 1000 meter.

Kramer pakte door zijn overwinning in Thialf ook de eindzege in het wereldbekerklassement op de lange afstanden (5 en 10 kilometer). De Fries eindigde in punten gelijk met Bergsma en de overwinning bij de wereldbekerfinale gaf de doorslag.

Kramer en Bergsma maakten er niet voor het eerst dit seizoen een spannende strijd van op een lange afstand. De Nederlanders gingen lange tijd gelijk op, maar een versnelling in de voorlaatste ronde (rondetijd van 28,3) bracht de regerend olympisch kampioen de zege: 6.11,44 om 6.12,74.

Kramer kwam met gebalde vuist over de streep, waarna hij Wouter olde Heuvel langs de baan omhelsde. De Tukker is al jarenlang ploeggenoot van de achtvoudig wereldkampioen allround en zette deze week een punt achter zijn carrière.

Sverre Lunde Pedersen veroverde in een tijd van 6.16,36 het brons. De Noor bleef Ted-Jan Bloemen (6.16,70) net voor. Arjan Stroetinga eindigde in een persoonlijk record van 6.19,18 als vijfde, Erik Jan Kooiman (6.20,03) werd zevende en Douwe de Vries (6.23,23) achtste.

Kramer won dit seizoen alle vier de 5 kilometers in de wereldbeker waar hij aan de start verscheen. In Inzell ging de overwinning bij afwezigheid van de Lotto-Jumbo-kopman naar Bergsma.

Nuis

Nuis eiste eerder op de middag de eindzege in het klassement van de 1000 meter voor zich op. Gerben Jorritsma werd derde in de eindrangschikking.

Nuis kwam in Thialf in de slotrit in actie tegen de Amerikaan Joey Mantia en klokte in 1.08,94 de winnende tijd.

Voorafgaand aan de wedstrijd in Heerenveen deelde de rijder van Lotto-Jumbo de eerste plaats in het klassement met Pavel Kulizhnikov. De Rus ontbrak zaterdag echter omdat hij onlangs werd betrapt op het verboden middel meldonium.

Nuis stelde ook de eerste plaats veilig in de zogenoemde Grand World Cup, het klassement over alle afstanden. Die triomf is nog eens goed voor een geldbedrag van 20.000 dollar.

Kai Verbij reed in Thialf tegen Kulizhnikovs landgenoot Denis Yuskov en hij versloeg de Rus in een tijd van 1.09,08, waarmee hij zilver pakte. Yuskov (1.09,22) veroverde het brons in Thialf.

Jorritsma

In het klassement eindigde Verbij als vierde. Jorritsma won zijn rit van Aleksey Yesin in een tijd van 1.09,40 en dat was goed genoeg voor de derde plaats in het klassement.

Wellicht schuiven beide rijders nog een plaats op als nummer twee Kulizhnikov nog punten kwijtraakt.

Thomas Krol verscheen in de tweede rit in de baan en kwam tot een tijd van 1.09,59. Hij werd daarmee zevende in Thialf en tiende in de eindrangschikking.

Teamsprint

Stefan Groothuis nam bij de teamsprint afscheid met een medaille. De olympisch titelhouder op de 1000 meter zegevierde met Nederland ternauwernood. Als derde en laatste schaatser zorgde de 34-jarige routinier voor de winnende eindtijd van 1.20,40.

Namens Nederland kwamen ook Ronald Mulder en Kai Verbij in actie. Canada was slechts 0,01 seconde langzamer. Nederland pakte ook de zege in het eindklassement.

Tip de redactie