Schaatsen

Blokhuijsen kijkt na terugkeer in top 'onwijs' uit naar komende jaren

Jan Blokhuijsen sloot vrijdag in Thialf het seizoen waarin hij terugkeerde in de schaatstop passend af met de eindzege in het wereldbekerklassement op de ploegenachtervolging.

"Dit is een wereld van verschil met vorig seizoen, het is een heel groot contrast", aldus de 26-jarige Blokhuijsen in gesprek met NU.nl. "Dit was een heel mooie afsluiting van deze winter en ik kijk al weer uit naar het volgende seizoen."

De Noord-Hollander kende een dramatisch na-olympisch seizoen, dat hij eind december 2014 al beëindigde. Deze winter vocht hij zich langzaam terug naar zijn oude niveau, wat resulteerde in bronzen medailles bij het EK en WK allround en de wereldtitel op de ploegenachtervolging in Kolomna.

"Ik kan me nog herinneren dat ik november vorig jaar in Calgary bij een trainingswedstrijd in een lege Oval slechts een tijd van 6.30 reed op de 5 kilometer. Toen zat ik even diep, dat was een moeilijk momentje. Maar dat is ook een uitdaging, om tegen jezelf te blijven zeggen dat het goedkomt."

"Het klinkt gek, maar soms heb je zo'n lastige periode als ik heb gehad nodig om door te groeien. Ik denk dat ik er veel van geleerd heb en op een heel andere manier in mijn sport sta. Ik voel dat ik volwassen ben geworden."

Plezier

Blokhuijsen heeft bovenal weer plezier in het schaatsen. Na de Olympische Spelen in Sochi, waar hij achter Sven Kramer zilver pakte op de 5 kilometer, had hij moeite om zich weer te motiveren.

"Het allerbelangrijkste is dat ik die honger weer terug heb. Ik heb een tijdje bang aan de start gestaan van wedstrijden. Nu vind ik het weer lekker om te vechten, om te strijden en om tot het gaatje te gaan. Ik kan ook weer diep gaan."

Blokhuijsen durft daarom weer hardop zijn ambities uit te spreken. "Ik ben nog niet helemaal op het niveau waar ik wil zijn, maar zit er wel heel dicht tegenaan."

"Volgend jaar ben ik daar wel gewoon, dat voel ik. Eigenlijk heb ik nu meer het gevoel dat ik voor goud kan gaan op de grote toernooien dan in het olympisch seizoen. Ik kijk dan ook onwijs uit naar de komende twee jaar."

Toekomst

In welke ploeg Blokhuijsen zich na deze winter voor gaat bereiden op de Spelen van 2018 is nog niet duidelijk. Stressless stopt na het huidige seizoen als sponsor van het team van de regerend Nederlands kampioen allround.

"We moeten even gaan kijken hoe we het in de aankomende periode precies gaan doen. Ik heb meerdere opties en ik denk dat er iets heel moois uit gaat komen."

De samenwerking met zijn trainer Desly Hill beviel Blokhuijsen dit seizoen erg goed, maar door het internationale karakter van Team Stressless had hij met regelmaat ook niemand om mee te trainen.

"Ik heb dit seizoen echt heel veel zelf moeten doen en dat wil ik niet nog een jaar. Ik kan er nu nog niet te veel over zeggen, maar we zijn er druk mee bezig om het op een andere manier in te vullen."

"Ik denk dat er snel duidelijkheid komt. Ik wil eigenlijk ook voor het eind van deze maand weten hoe ik de komende twee jaar ga invullen."

Tip de redactie