Schaatsen

Bob de Jong niet verdrietig voor officieel afscheid in Thialf

Voormalig olympisch kampioen Bob de Jong wordt zaterdagmiddag bij de wereldbekerfinale officieel uitgezwaaid door het schaatspubliek in Heerenveen. De 39-jarige stayer vindt het extra speciaal nu er nog vier andere Nederlandse schaatsers afscheid nemen dit weekend.

"Het is zeker bijzonder dat ook Margot Boer, Stefan Groothuis, Wouter olde Heuvel en Diane Valkenburg ermee stoppen", aldus De Jong.

Het vijftal krijgt dit weekend in Heerenveen allemaal zijn eigen moment om voor het laatst te worden toegejuicht door een vol Thialf. De Jongs afscheid is zaterdagmiddag gepland na de 5 kilometer, terwijl ook Olde Heuvel (na de 1000 meter mannen) en Valkenburg (na de 1500 meter vrouwen) zullen worden gehuldigd.

De Jong weet niet helemaal wat hij ervan moet verwachten. "Ik heb wel een idee hoe ik het voor me zie, maar ik weet niet wat de organisatie bedacht heeft. Soms moet je je daaraan overgeven, en dat zal ik ook doen."

De Leimuidenaar zal niet meer in actie komen op het ijs. Zijn laatste competitieve race was eind december de 10 kilometer bij de NK afstanden, waarop hij gediskwalificeerd werd.

"Voor mij was dat eigenlijk al mijn afscheid", zegt de 20-voudig medaillewinnaar bij de WK afstanden. "Het werd toen ook heel mooi opgepakt door het publiek. Ik had voor die rit al tranen in mijn ogen."

De Jong is ruim twee maanden later naar eigen zeggen niet verdrietig dat hij het schaatsen na 21 jaar vaarwel moet zeggen. "Nee, het is mooi geweest. Mijn lichaam gaf aan dat het verstandig was om te stoppen. Ik ga er niet harder op rijden en als ik niet meer kan winnen, waarom zou ik dan doorgaan?"

Anders

Het tekent De Jong, die zijn hele carrière er altijd alles aan deed om te winnen, ook als hij daarvoor buiten de gebaande paden moest lopen. Zijn biografie, die vrijdag werd gepresenteerd in Heerenveen, heeft dan ook de titel Bob - Anders meegekregen.

"Ik weet dat ik het af en toe op een andere manier wilde doen", stelt De Jong. "Volgens mij ben ik zo'n beetje de enige schaatser die in het buitenland is gaan trainen. En ik ben bijvoorbeeld ook gaan langlaufen als training in plaats van fietsen. Ik heb mijn gevoel gevolgd; ik heb gedaan wat ik graag wilde doen."

De olympisch kampioen op de 10 kilometer van 2006 had het mede daardoor - ondanks al zijn successen - niet altijd even makkelijk om een team te vinden. "Er is ruimte in het schaatsen om het anders te doen, maar je moet er wel had keihard voor werken om die mogelijkheden te creëren."

"Op het moment dat je net komt kijken, dan wordt anders zijn niet gewaardeerd. Als jij je eigen trainingsmethodes hebt, dan word je wat raar aangekeken. Maar op het moment dat je wel wat gepresteerd hebt, dan krijg je wat meer ruimte van trainers."

Verwarring

De Jong geeft nu zijn carrière voorbij is ook toe dat het beeld dat de buitenwereld van hem had misschien niet altijd even goed was, omdat hij in de pers niet altijd het achterste van zijn tong wilde laten zien.

"Ik voelde dat de concurrentie er gebruik van kon maken als ik dingen ging vertellen die ik niet wilde vertellen. Als ik voor een wedstrijd zeg dat ik last van mijn knie heb, dan kan dat een groot verhaal worden."

"Ik hield daarom weleens wat in en dat schiep ongetwijfeld verwarring, maar ik denk dat het ook wel begrepen werd. En ik ben er ook wel een beetje trots op dat ik blessures heb kunnen weghouden uit de publiciteit om mijn prestaties beter te maken."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie