Schaatsen

Ronald Mulder hoopt dat Russische schaatsers blok vormen tegen doping

Bij afwezigheid van de op doping betrapte Pavel Kulizhnikov pakte Ronald Mulder vrijdagavond zilver op de 500 meter bij de wereldbekerfinale in Thialf. De 30-jarige Nederlander gaf toe dat de race anders dan anders was door het nieuws van deze week.

"Natuurlijk was dit een rare wedstrijd", aldus Mulder. "Ik denk dat het mentaal voor iedereen anders was, want we konden opeens voor de winst gaan."

"Dat klinkt misschien wat raar, natuurlijk gingen we er ook voor om Kulizhnikov te verslaan, maar hij bleek altijd van buitencategorie te zijn. Ik stond nu anders aan de start, want ik wil het liefst winnen, of in ieder geval op het podium staan."

Kulizhnikov domineert de 500 meter al twee seizoenen, maar dinsdag werd bekend dat hij bij de WK afstanden van vorige maand positief is getest op meldonium, dat sinds dit jaar op de lijst van verboden middelen staan. De Rus is daarom dit weekend niet in Heerenveen.

Kapot

"Toen het nieuws dinsdag naar buiten kwam, heb ik die dag echt slecht geschaatst", zegt Mulder. "Ik was er kapot van. Aan de ene kant was ik boos en aan de andere kant voelde ik ongeloof dat het zo dichtbij is. Het is heel erg jammer dat dit in onze sport gebeurt, maar ik heb ook geprobeerd om me ervan af te sluiten richting deze wedstrijd."

"Natuurlijk, Kulizhnikov heeft twee jaar onze sport en mijn afstanden gedomineerd. Het is niet zo gek dat het heel zuur is. En dan heb ik nog een bescheiden rol gespeeld achter hem, want er zijn mensen die echt overwinningen zijn afgenomen, zoals Kjeld Nuis."

"Het is zo jammer dat we hier over hebben, maar aan de andere kant is het ook goed, want alsjeblieft, als je vals speelt, moet je ook gepakt worden. Dan hoor je er niet bij."

Murashov

Met Ruslan Murashov, die op de WK afstanden tweede werd op de 500 meter achter Kulizhnikov, stond er vrijdag in Thialf alsnog een Rus op de hoogste trede van het podium. Mulder wil daar niet te veel vraagtekens bij zetten.

"Natuurlijk snap ik de gedachte achter de vraag hoe het is om nu tweede te worden achter een Rus. Maar voor mij is het wel zo dat iemand positief getest moet zijn wil hij ook echt positief zijn. Sommige mensen zullen zeggen dat ik naïef ben, maar ik ben liever naïef dan dat ik mensen ten onrechte ga beschuldigen."

"Ik heb daar bovendien geen grip op. Het enige dat ik kan doen is zo hard mogelijk schaatsen en als blijkt dat die jongens vals spelen, dan moeten ze er zo snel mogelijk uit."

Mulder kan zich voorstellen dat het momenteel niet makkelijk is om een Russische schaatser te zijn.

"Maar het zou wel heel mooi zijn als de Russen één blok zouden vormen en zouden zeggen: hier zijn we niet van gediend, dit past niet bij ons en dit past niet bij mij. Ik zie de Russen nu alleen een blok vormen om Kulizhnikov te steunen."

Wrang

Zondag, wanneer de laatste 500 meter van het seizoen wordt gereden, kan zich de rare situatie voordoen dat Kulizhnikov winnaar wordt van het wereldbekerklassement op de kortste afstand. Murashov of de Canadees Gilmore Junio moet winnen om de wereldkampioen nog voorbij te gaan.

"Ik hoop dat hij dan heel blij is met zijn laatste overwinning", zegt Mulder met grote knipoog. "Natuurlijk zou het wrang zijn als Kulizhnikov de wereldbeker wint, maar daar wil ik eigenlijk helemaal niet mee bezig zijn. Het is al treurig genoeg dat we het nu hierover hebben."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie