Jorien Voorhuis is vrijdag op de 3000 meter als tweede geëindigd bij de World Cup-finale in Heerenveen. De Nederlandse mannen wonnen goud op de ploegenachtervolging.

De 31-jarige Voorhuis klokte een tijd van 4.08,18 in Thialf. Het goud was voor de Russische Natalya Voronina (4.08,15), het brons ging naar Olga Graf uit Rusland (4.08,40).

Marije Joling noteerde met 4.08,65 de vierde tijd in Heerenveen, voor Irene Schouten: 4.08,91. Annouk van der Weijden (negende in 4.10,65) en Yvonne Nauta (tiende in 4.10,82) speelden geen rol van betekenis in Friesland.

Voor Voorhuis betekende het haar beste resultaat ooit in de wereldbeker. Hiervoor won de allroundster alleen twee keer brons op de 3000 meter. Eerder dit seizoen moest de schaatsster van Team Koopjesdrogisterij.nl nog genoegen nemen met de vierde plaats bij de World Cups in Calgary en Inzell.

Klassement

In het klassement veranderde er niets in de top. De Tsjechische Martina Sablikova, die vanwege een lichte dijbeenblessure niet van de partij is in Heerenveen, was al zeker van de eindzege. Voronina bleef tweede, voor Schouten.

Voorhuis klom met haar zilveren plak naar de zesde plaats. Joling behield haar vijfde positie, terwijl Van der Weijden van de zesde naar de achtste plek zakte.

Ploegenachtervolging

Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga wonnen goud op de ploegachtervolging. Bo van der Werff, Janine Smit en Margot Boer eindigden als derde op de teamsprint bij de vrouwen

Op beide onderdelen werden in Thialf volgens plan slechts twee ritten afgewerkt. Bij de mannen hield Nederland met een tijd van 3.42,28 Noorwegen (3.43,42) en Polen (3.47,03) achter zich. Het thuisteam won eveneens het wereldbekerklassement.

De teamsprintsters (1.30,04) waren niet opgewassen tegen China (1.28,98) en Japan (1.29,98). Oranje liet met het brons, bij slechts drie deelnemers, de eindzege in het wereldbekerklassement aan China.