Topschaatser Pavel Kulizhnikov is betrapt op het gebruik van meldonium, zo heeft zijn coach Dimitri Dorofejev dinsdag bevestigd naar aanleiding van berichten in de Russische media.

Volgens de coach heeft zijn pupil echter niets strafbaars gedaan, omdat meldonium pas sinds 1 januari 2016 op de dopinglijst staat en Kulizhnikov het middel al een jaar niet zou hebben gebruikt.

Kulizhnikov veroverde ruim een week geleden de titel op het WK sprint, net als afgelopen jaar. Ook pakte de Rus drie wereldtitels op de WK afstanden: de 500 meter in 2015 en 2016 en de 1000 meter in 2016. Op het WK sprint in Seoul bleef Kulizhnikov de Nederlanders Kjeld Nuis en Kai Verbij voor.

Er moet er nog wel een contra-expertise worden uitgevoerd. Het is niet bekend wanneer de meervoudig wereldkampioen positief testte.

Kulizhnikov meldde zich eerder op de dag nog af voor de World Cup-finale van komend weekeinde in Heerenveen. Een reden gaf de Rus niet op. De 21-jarige Kulizhnikov beleefde vorig seizoen zijn internationale doorbraak met een reeks wereldbekerzeges.

Wereldrecord 

Eind 2015 verbeterde de Rus het wereldrecord op de 500 meter. Kulizhnikov zette een tijd van 33,98 neer in Calgary. Hij werd de eerste schaatser die onder de 34 seconden dook op deze afstand.

Het is niet de eerste keer dat Kulizhnikov wordt betrapt op doping. In 2012 werd de Rus ook al voor twee jaar geschorst door de ISU, omdat in een dopingstaal sporen van het verboden stimulerende middel methylhexanamine werden gevonden. Dat was tijdens het WK junioren. 

De sprinter zei toen dat hij de stof had binnengekregen, omdat die in een middel tegen verkoudheid zat.

Video: Kulizhnikov rijdt wereldrecord op 500 meter

Sharapova

Maandagavond meldde toptennisster Maria Sharapova al dat ze is betrapt op meldonium. 

Het mondiale antidopingbureau WADA bracht alle sporters in september 2015 op de hoogte van de wijzingen op de lijst van verboden middelen, waardoor meldonium verboden werd.

Het middel staat te boek als hartmedicijn, maar vergroot ook het uithoudingsvermogen. Ook de shorttracker Semen Elistratov zou zijn betrapt op meldonium. Hij werd met de relayploeg olympisch kampioen in Sotsji in 2014. Dit jaar won de Rus het klassement in de wereldbeker op de duizend meter en het EK shorttrack.

Waarschuwing

De Russische minister van sport Vitaly Mutko kondigde dinsdag na het nieuws over Sharapova al aan dat hij verwacht dat er nog een aantal Russische sporters positief hebben getest op meldonium.

"Het ministerie heeft alle Russische sporters tijdig gewaarschuwd dat het mondiale antidopingbureau WADA meldonium ging verbieden", meldde Mutko.