Sven Kramer heeft zaterdag dankzij een overtuigende zege op de 5000 meter bij het WK allround de leiding genomen in het algemeen klassement. De Fries heeft een kleine voorsprong op Jan Blokhuijsen.

Kramer was in Berlijn op de 5 kilometer een klasse apart en won in 6.14,13. Sverre Lunde Pedersen eindigde op tweeënhalve seconden verrassend als tweede. De Noor bleef Blokhuijsen nipt voor (6.16,89 om 6.17,80).

De Nederlander staat in het algemeen klassement wel tweede achter Kramer, die zondag opgaat voor zijn achtste wereldtitel. Blokhuijsen moet op de 1500 meter 0,87 seconde goedmaken op de Fries.

Pedersen bezet de derde plek in het algemeen klassement, maar heeft al een achterstand van ruim anderhalve seconde op Kramer. Havard Bokko, die eerder op zaterdag tweede werd op de 500 meter, staat vierde.

De Belg Bart Swings, vooraf beschouwd als een kandidaat voor het podium, ging onderuit op de 5 kilometer en is kansloos voor een goed klassement. 

Yuskov

Kramer, de regerend wereldkampioen was al goed begonnen aan het WK door op de 500 meter als negende te eindigen. De kortste afstand werd overtuigend gewonnen door Denis Yuskov, maar de Rus meldde zich af voor de 5 kilometer. Hij kampt met een liesblessure.

"Je weet niet wat doorgaan zou hebben betekend, een opname in het ziekenhuis of een pauze van een of twee jaar?", aldus de wereldkampioen op de 1500 meter in gesprek met schaatsen.nl. "Na de 500 meter werd de blessure erger en het pijnlijke gevoel groter. Ik wilde niet het risico nemen om tot het eind van het seizoen uitgeschakeld te zijn."

Over Yuskov was vooraf al veel te doen. Zijn coach Kosta Poltavets kondigde donderdag al aan dat zijn pupil de afsluitende 10.000 meter op zondag waarschijnlijk zou laten schieten vanwege een lichte liesblessure.

Die mededeling viel vooral slecht bij de Nederlandse WK-gangers, die een dergelijke houding niet vonden passen bij de wereldtitelstrijd. Bovendien mocht eerste reserve Patrick Roest zo niet starten.

De mannen vervolgen het WK allround zondag om 13.30 uur met de 1500 meter.