Als het aan Sven Kramer ligt, is er komend weekend van enige spanning geen sprake op het WK allround in Berlijn.

"Ik ben voor een saai toernooi", meldt de recordwinnaar (zeven titels) aan Schaatsen.nl. "Iedereen verwacht dat ik win, dus ik kan alleen maar tegenvallen."

Kramer is dit seizoen al uiterst succesvol geweest met zijn winst op het EK allround in Minsk en zijn twee titels (5000 en 10.000 meter) op de WK afstanden in Kolomna.

"Voorheen was het WK allround belangrijker dan de WK afstanden, maar nu is dat omgekeerd. Ik merk dat de spanningsboog na de WK afstanden wel wat afloopt", erkent het boegbeeld van de ploeg Lotto-Jumbo.

"Daar komt nog bij dat als de WK afstanden niet liepen ik misschien een gevoel van revanche had gehad, maar dat is nu zeker niet het geval."

Concurrenten

Kramer verwacht in Berlijn vooral concurrentie van de Noor Sverre Lunde Pedersen, die zich vlak voor de start van het EK allround ziek afmeldde.

"Hij heeft in Inzell snel gereden", weet Kramer, die het onbegrijpelijk vindt dat de Rus Denis Yuskov heeft laten doorschemeren de afsluitende 10.000 meter niet te rijden.

"Als hij nu al afzegt voor de tien dan kan je je afvragen of hij überhaupt wel moet starten. Hij kan het me heel moeilijk maken. Als hij 35 laag rijdt op de 500 meter dan krijg ik een lastig weekend."