Kai Verbij was zaterdag niet te spreken over zijn "matige" 1000 meter die hem naar de vierde plek in het klassement verwees op het WK sprint.

De 21-jarige Verbij begon de dag met de tweede plaats op de 500 meter, maar verspeelde later zijn goede klassering met 1.10,45 op de kilometer.

"De 1000 meter was matig", zegt de Nederlandse sprintkampioen tegen Schaatsen.nl.

Volgens de Hoogmadenaar kon hij de teleurstellende race alleen zichzelf aanrekenen en liet hij zich niet van de wijs brengen door de valse start van zijn opponent Shani Davis.

"Ik ging er iets te gemakkelijk in. Het eerste rondje was te langzaam. Als je iets feller bent, dan neem je dat mee in de laatste ronde en is je eindtijd beter."

Verbij vindt dat hij het niet liggen bij zijn opening, maar aan het einde van de eerste bocht. "Die kwam ik wat te lafjes uit."

Goede dag

Na zijn sterke openingsrit had Verbij, die eerder dit seizoen beslag legde op de nationale titel, nog serieus het idee dat hij mee kon doen om het goud in Seoul.

"Daarom is het echt wel balen van die 1000 meter", aldus de Zuid-Hollander, die een achterstand van 0,04 seconde heeft op de Duitser Nico Ihle. "Ik moet morgen echt een goede dag hebben, want Nico kan een goede 500 meter rijden."

Zondag om 9.50 uur hervatten de mannen het WK met de tweede 500 meter, waarna om 11.35 uur de beslissende tweede 1000 meter op het programma staat.