Jorien ter Mors zal volgende maand niet in actie komen bij het WK shorttrack in Seoul. De tweevoudig wereldkampioene op de langebaan heeft geen aanwijsplek gekregen van de KNSB.

De 26-jarige Ter Mors heeft niet voldaan aan de selectiecriteria voor het individuele toernooi en mocht daardoor van de selectiecommissie shorttrack van de schaatsbond op het WK alleen in actie komen op de relay.

De Enschedese heeft er daarom voor gekozen om op 11, 12 en 13 maart uit te komen bij de World Cup-finale langebaan in Heerenveen.

Ter Mors baalt van de beslissing van de KNSB. "Ik had gehoopt op een aanwijsplek, want ik had heel graag drie WK's gereden. Ik vind het heel jammer dat ik die kans niet krijg, maar ik heb niets te zeggen over de regels."

"Als ik moet kiezen tussen twee weken in Seoul wachten op de relay en in Nederland voor de individuele prijzen gaan, kies ik voor mezelf. Ik denk niet dat iemand me dat kwalijk kan nemen", aldus Ter Mors, die volgende week naar Seoul vertrekt om het WK sprint op de langebaan te rijden.

Koops

De twee Nederlandse startplekken bij het WK shorttrack zullen nu worden ingenomen door Suzanne Schulting en Yara van Kerkhof. Lara van Ruijven en Rianne de Vries gaan mee naar Zuid-Korea voor de aflossing.

"We hebben met Schulting en van Kerkhof twee andere kandidaten van hoog niveau, die wél aan de eisen hebben voldaan'', zei technisch directeur Arie Koops van de KNSB in een reactie.

De 18-jarige Schulting eindigde eerder dit jaar bij het EK als derde. Ter Mors viel bij dat toernooi in de 3000 meter superfinale, kwam daardoor niet verder dan de zevende plaats en plaatste zich niet rechtstreeks voor het WK.

De olympisch kampioene op de 1500 meter veroverde vorige week bij de WK afstanden langebaan de wereldtitel op de 1000 en 1500 meter.

Gemis

Volgens bondscoach Jeroen Otter is het ontbreken van Ter Mors "een gemis''. "Maar je kan halverwege niet de regels veranderen. Een aantal dames heeft voldaan aan de eisen, het is een luxeprobleem. En voor de meiden is het erg jammer dat ze er niet is op de relay. Daar komen we zonder Jorien toch wat tekort.''

Anderzijds, legt Otter uit, rijdt Ter Mors een boven verwachting goed seizoen na een verloren jaar. Dat ze op het WK kanshebber zou zijn op medailles, stond aan het begin van het seizoen niet vast.

"Ze had willen rijden, maar onze handen zijn gebonden. Misschien moeten we de komende zomer weleens naar de selectiecriteria kijken om toppers enigszins te beschermen. Maar deze keuzes zijn gemaakt en daar gaan we vol vertrouwen mee aan de slag.''

Mannen

Bij de mannen mogen Freek van der Wart, Dennis Visser en Itzhak de Laat uitkomen in het individuele toernooi van het WK shorttrack. Adwin Snellink en Mark Prinsen zijn geselecteerd als extra rijders voor de relay.

Sjinkie Knegt kan zijn titel niet verdedigen omdat hij vorige week bij de wereldbekerfinale in Dordrecht hard onderuit ging. De Fries brak daarbij drie ribben en liep een scheurtje in zijn lever op.

Ook Daan Breeuwsma is er niet bij na een operatie aan zijn knie.