De Nederlandse shorttrackers zijn zondag bij de wereldbekerfinale in Dordrecht tweede geworden op de relay. Op de individuele afstanden wisten de Oranje-schaatsers geen finales te bereiken op de slotdag.

Sjinkie Knegt, die vrijdag hard onderuit ging en dit seizoen niet meer in actie zal komen, zag in het stadion in Dordrecht hoe zijn ploeggenoten zilver pakten.

Het Oranje-kwartet, dat bestond uit Freek van der Wart, Itzhak de Laat, Mark Prinsen en Dennis Visser, kwam als vierde en laatste over de streep, maar profiteerde van straffen voor Zuid-Korea en Canada. Het goud ging naar Rusland.

Nederland kwam wel net tekort voor de eindzege in de wereldbeker. Die ging nu naar de Canadezen.

Vorige maand won de ploeg van bondscoach Jeroen Otter nog goud bij het EK in Sotsji, maar toen was het team een stuk meer ervaren met Knegt en Daan Breeuwsma naast Van der Wart en Visser.

De vrouwen strandden zaterdag in de halve finales van de relay. De B-finale werd niet meer gereden omdat maar twee landen zich daarvoor hadden geplaatst. De zege in de A-finale ging naar Italië, voor Rusland en Frankrijk.

Van Ruijven

Lara van Ruijven werd eerder zondag eerste in de B-finale van de 500 meter, waardoor ze als vijfde eindigde in de eindstand. Yara van Kerkhof was de nummer acht op de kortste afstand, die werd gewonnen door de Britse Elise Christie.

Van Ruijven eigende zich door haar prestatie in Dordrecht de vierde plaats toe in het wereldbekerklassement.

De 500 meter voor mannen leverde goud op voor de Rus Dmitry Migunov, die de Brit Paul Stanley en de Zuid-Koreaan Yoon-Gy Kwak aftroefde in de finale. Van der Wart strandde op deze afstand door een straf in de kwartfinales.

Op de 1000 meter gingen de zeges naar Do-Hee Noh uit Zuid-Korea en de Canadees Charlie Counoyer. Suzanne Schulting redde het niet in de halve finale van de kilometer omdat ze een penalty kreeg.