Arjan Stroetinga en Irene Schouten hebben zondag hun wereldtitel op de massastart niet kunnen prolongeren. Bij de mannen ging het goud in Kolomna naar de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee, terwijl bij de vrouwen Ivanie Blondin uit Canada zegevierde.

Lee (27) kwam na de laatste bocht binnendoor bij Stroetinga en had op de streep een voorsprong van zes honderdsten op de Fries. De Fransman Alexis Contin pakte op 0,15 seconde het brons.

De 34-jarige Stroetinga, veelvoudig Nederlands kampioen marathonschaatsen, kroonde zich vorig jaar in Thialf als eerste schaatser tot wereldkampioen massastart.

Lee vierde zijn grootse succes sinds hij in 2010 verrassend olympisch kampioen werd op de 10 kilometer. De Aziaat profiteerde in Vancouver van de foute wissel van Sven Kramer.

Jorrit Bergsma reed in de slotfase op kop, maar hij moest met nog zo'n drie ronden te gaan afhaken, waardoor hij zijn ploeg- en landgenoot Stroetinga niet meer kon bijstaan in de absolute finale. De Fries eindigde als 21, één plaats achter Bart Swings. De Belg gold als een van de favorieten, maar hij ging in de voorlaatste bocht onderuit.

Schouten

Bij de vrouwen greep Schouten naast een podiumplek. De 23-jarige Noord-Hollandse eindigde als tiende. Ook de andere Nederlandse Janneke Ensing wist geen medaille te veroveren; de Drentse werd zevende.

De 25-jarige Blondin was de snelste sprintster en boekte zo het grootste succes uit haar carrière. Vorig jaar moest ze in Heerenveen nog genoegen nemen met zilver op de massastart. De tweede plek ging nu naar Bo-Reum Kim uit Zuid-Korea, terwijl de Japanse Miho Takagi het brons voor zich opeiste.

In de beginfase waren er een paar valpartijen. Ensing kon er een net ontwijken, waarna de marathontopper samen met de Italiaanse Francesca Lollobrigida en Yevgeniya Lalenkova uit Rusland een kleine voorsprong nam. Het trio reed echter niet door en werd teruggepakt door het peloton.

Ensing zette vervolgens alle kaarten op sprintster Schouten, die vrijdag al brons veroverde op de 5 kilometer. De Andijkse begon echter in een slechte positie aan de spurt en kon dat op de laatste honderd meter niet meer rechttrekken. De titelverdedigster kwam als vierde over de streep en doordat ze geen punten pakte bij tussensprints, werd ze tiende.

De massastart staat in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang voor het eerst op het olympische programma.