Kjeld Nuis was zaterdag zeer teleurgesteld nadat hij er in Kolomna niet in was geslaagd om zijn grote doel van dit seizoen te bereiken. De Nederlander zag hoe Pavel Kulizhnikov er met de wereldtitel op de 1000 meter vandoor ging.

"Ik ben er echt kapot van. Dit doet pijn, zeker", zei een emotionele Nuis, die nog wel brons veroverde, tegen de NOS. "Ik weet dat ik Kulizhnikov kan hebben. Maar dat had ik vandaag moeten laten zien en nu heb ik weer geen goud."

De 26-jarige Nederlands kampioen op de kilometer stond door zijn derde plek in de Kometa-ijshal voor de vierde keer in zijn carrière op het podium van de 1000 meter bij de WK afstanden, maar een wereldtitel ontbreekt nog op zijn erelijst.

Nuis, die vrijdag tweede werd op de 1500 meter in Kolomna, was samen met Kulizhnikov de grootste kanshebber op goud op de 1000 meter, maar de Rus was in eigen land 0,14 seconde sneller (1.08,33 om 1.08,47). Ook Denis Yuskov (1.08,43) klokte een snellere tijd dan de Zuid-Hollander.

"Mijn rit voelde onderweg best goed", aldus Nuis. "Ik bleef racen tot op de streep. Mijn laatste binnenbocht was ook superstrak en ik dacht echt dat ik een goede slotronde had gereden, maar vervolgens stond er een 'drie' achter mijn naam op het scorebord en geen 'één'. Daar doe ik het niet voor."

"Ik rijd hier in het hol van de leeuw, maar was echt strijdlustig vandaag. Ik heb voor elke meter gevochten, maar het was niet genoeg. Ik weet echt niet waar het aan ligt."

Ter Mors

Jorien ter Mors moest op de 500 meter bij de vrouwen genoegen nemen met de vierde plaats. Ze kwam 0,04 seconde tekort voor het brons.

De 26-jarige Enschedese merkte dat ze een beetje ervaring miste op de kortste afstand. "Ik heb twee goede races laten zien, maar het was net dat kleine beetje dat ik miste. Als je weet dat je er zo dichtbij zit, ben je niet blij met de vierde plaats."

Volgens Ter Mors maakte het niet uit dat ze twee omlopen op één dag moest rijden. "Daar word ik niet zenuwachtig van. Ik weet dat ik de tweede rit goed kan rijden als ik de eerste ook goed rijd."

Zondag komt Ter Mors nog in actie op de 1500 meter. Op die afstand wil de olympisch kampioene na haar wereldtitel op de 1000 meter nog een gouden plak veroveren. "Morgen weer een nieuwe dag, ik wil gewoon weer voor het hoogste treetje gaan. De concurrentie is zeker gewaarschuwd."