Sven Kramer heeft zaterdag bij de WK afstanden in Kolomna voor de zevende keer in zijn loopbaan beslag gelegd op de wereldtitel op de 5000 meter. Op de ploegenachtervolging was er goud voor de Nederlandse vrouwen.

Kramer kwam op de 5 kilometer in Rusland in zijn slotrit tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen tot een tijd van 6.10,31, waarmee hij 0,35 seconde sneller was dan zijn grote rivaal Jorrit Bergsma.

De olympisch kampioen op de 10 kilometer had in het voorlaatste paar mede dankzij een sterk slot een scherpe tijd van 6.10,66 neergezet. Net als in 2013 en 2015 moest hij genoegen nemen met een zilveren medaille.

Pedersen reed in 6.15,08 naar het brons. Ted-Jan Bloemen, de Nederlander in Canadese dienst die op de 10 kilometer nog zilver pakte, werd achter de Duitser Patrick Beckert vijfde.

"Ik wist dat ik zo’n tijd kon rijden. Maar om het te doen, is een tweede. Deze overwinning geeft een super voldaan gevoel", was de eerste reactie van de 29-jarige Kramer na zijn winnende race.

Vierde op rij

Zijn wereldtitel op de 5 kilometer betekende de vierde op rij. Hij was eerder de beste in 2007, 2008, 2009, 2012, 2013 en 2015 en greep daarmee nog nooit naast het goud bij de WK afstanden.

Kramer veroverde op donderdag ook al de wereldtitel op de 10 kilometer. Dat was voor de vierde keer in zijn carrière en voor het eerst sinds 2009. Hij pakte tot dusver zeventien keer goud bij de WK afstanden.

Later op zaterdag volgt de 500 meter voor vrouwen, de 1000 meter voor mannen en de ploegenachtervolging bij de vrouwen. Het toernooi in Kolomna duurt nog tot en met zondag.

Ploegenachtervolging

De Nederlandse vrouwen waren nipt de beste op de ploegenachtervolging. Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wüst kwamen in de slotrit tot 2.58,12, waarmee ze de Japan voorbleven.

De Aziatische vrouwen kwamen een rit eerder in 2.58,31 over de eindstreep, uiteindelijk goed voor zilver. Het brons was voor thuisland Rusland (3.02,61).

In de laatste meters leek het mis te gaan voor Nederland. Strijdend tegen de vermoeidheid ging Leenstra in de laatste bocht bijna onderuit. Ze bleef ternauwernood op de been, snelde naar de finish en de tijd bleek net goed genoeg.

Daarmee heeft Nederland de titel weer terug. Vorig jaar was Japan nog de beste. Voor de Nederlandse equipe betekende het de vierde wereldtitel in de WK-historie.