Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga hebben vrijdag namens Nederland de achtste wereldtitel op de ploegenachtervolging gewonnen en de vierde op rij. Jorien ter Mors werd wereldkampioen op de 1000 meter.

Blokhuijsen, De Vries en Stroetinga waren in de voorlaatste rit op de WK afstanden in Kolomna veel te sterk voor Italië en klokten een goede tijd van 3.40,03. 

In de slotrit kwamen Polen en Zuid-Korea nog in actie, maar zij vormden geen bedreiging voor het Nederlandse drietal. 

Noorwegen werd tweede in 3.41,26 en de Canadezen pakten het brons in 3.43,28.

Alleen in 2011 wist Nederland niet te winnen op de ploegenachtervolging. Het team, onder leiding van coach Geert Kuiper, is ook olympisch kampioen.

Nederland moest het in Kolomna doen zonder Sven Kramer, die had afgezegd. Jorrit Bergsma werd door Kuiper gepasseerd. Vorig jaar zorgden Kramer, Koen Verweij en De Vries voor de wereldtitel in Heerenveen.

Ter Mors

Ter Mors kroonde zich eerder op vrijdag tot wereldkampioen op de 1000 meter. Ze reed 1.14,73 en versloeg daarmee Heather Richardson en regerend wereldkampioen Brittany Bowe uit de Verenigde Staten.

Richardson pakte zilver in een tijd van 1.14,94. Bowe werd derde in 1.15,01.

Ireen Wüst was op de zesde plaats de tweede Nederlandse. Ze eindigde als zesde in 1.15.71. Marrit Leenstra werd vlak daarachter zevende (1.15,77).

Ter Mors debuteerde op de WK afstanden. Ze boekte twee weken geleden haar eerste wereldbekerzege op de 1000 meter in Stavanger.

De tijd van de 26-jarige rijdster van Team Afterpay betekende ook een nieuw baanrecord in Kolomna.

Voor de Nederlandse vrouwen was het de eerste wereldtitel op de 1000 meter sinds 2007. Destijds veroverde Wüst goud.

Zevende rit

Wüst, die donderdag zilver pakte op de 3000 meter, kwam al in de eerste rit in actie. In de zevende rit verdrong Ter Mors haar landgenote van de leidende positie. Haar tijd leek in eerste instantie niet voldoende voor goud, maar in de vijf resterende ritten kon niemand meer aan Ter Mors tippen.

De Twentse, die ook in het shorttrack succesvol is, veroverde haar eerste wereldtitel. Op haar erelijst van de langebaan staan ook al twee olympische titels (in Sotsji op de 1500 meter en ploegachtervolging).

Bowe was dit seizoen sterk op dreef op de 1000 meter. De Amerikaanse wereldrecordhoudster won vier van de zes wereldbekerwedstrijden.

Ter Mors komt in Kolomna ook nog in actie op de 500 en de 1500 meter.