Kramer verovert vierde wereldtitel op 10 kilometer

Sven Kramer heeft donderdag voor de vierde keer in zijn carrière en voor het eerst sinds 2009 de wereldtitel op de 10 kilometer veroverd. De Fries bleef Ted-Jan Bloemen en Erik Jan Kooiman voor in Kolomna.

De 29-jarige Kramer kwam in de slotrit uit op een nieuw baanrecord van 12.56,77. De in Nederland geboren Canadees Bloemen had een rit eerder 12.59,69 op de klokken gebracht. De wereldrecordhouder veroverde met met zijn tweede tijd voor het eerst in zijn loopbaan een individuele WK-medaille.

Kooiman dook met 13.02,15 als eerste onder het oude baanrecord van Kramer (13.03,30). De 29-jarige stayer van Team Clafis stond met zijn derde plek voor het tweede jaar op rij op het podium. Vorig jaar pakte hij in Heerenveen zilver achter Jorrit Bergsma.

De titelverdediger en regerend olympisch kampioen op de 10 kilometer stond niet aan de start in de Kometa-ijshal, omdat hij zich eind december bij de NK afstanden niet wist te plaatsen.

De Duitser Patrick Beckert, vorig jaar goed voor brons, eindigde als vierde op ruim zeven seconden van Kooiman.

Record

Kramer stelde met zijn zestiende gouden medaille bij de WK afstanden zijn eigen record nog wat scherper. De drievoudig olympisch kampioen won de 10 kilometer eerder in 2007, 2008 en 2009.

In 2011, 2012 en vorig jaar reed Kramer de langste individuele afstand niet, terwijl hij in 2013 tweede werd achter Bergsma.

De 10 kilometer is in de 17-jarige geschiedenis van de WK afstanden altijd gewonnen door een Nederlander.

Kramer komt bij deze WK afstanden zaterdag nog uit op de 5 kilometer. De ploegenachtervolging van vrijdag slaat hij over. Het toernooi in Kolomna duurt tot en met zondag.

Tip de redactie