Bondscoach Geert Kuiper heeft Jan Blokhuijsen, Douwe de Vries en Arjan Stroetinga geselecteerd voor de ploegenachtervolging die vrijdag wordt verreden bij de WK afstanden in Kolomna.

Jorrit Bergsma, die dit seizoen voor het eerst weer in actie kwam op de ploegenachtervolging sinds hij bij de Spelen van Sotsji met ruzie vertrok uit de ploeg, is afgevallen uit de voorselectie. De Fries zal in Rusland wel starten op de 5 kilometer en de massastart.

Sven Kramer meldde vorige week al dat hij de team pursuit aan zich voorbij zal laten gaan. De Fries rijdt donderdag de 10 kilometer en zaterdag de 5 kilometer en vindt de ploegenachtervolging daarom niet in zijn programma passen.

De Oranje-mannen, ook de regerend olympisch kampioen, hebben bij zeven van de acht WK's goud gewonnen op de achtervolging. Vorig jaar bestond het team uit Kramer, De Vries en Koen Verweij.

Blokhuijsen, De Vries en Stroetinga finishten deze winter niet bij de World Cup in Calgary door een val van Stroetinga, maar het trio pakte drie weken later in Inzell goud. Bij de wereldbeker in Heerenveen half december won Oranje in de samenstelling Kramer, Bergsma en Blokhuijsen.

Vrouwen

Bij de vrouwen zullen Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong zaterdag in actie komen in de Kometa-ijshal.

Wüst reed dit seizoen nog geen enkele team pursuit, omdat ze zich niet plaatste voor de eerste vier World Cups.

Zonder de 29-jarige Brabantse won Nederland in Calgary en eindigde de Oranje-ploeg in Inzell en Heerenveen als tweede achter Japan.

De Aziatische vrouwen hielden Nederland (Wüst, Leenstra en Marije Joling) vorig jaar bij de WK in Thialf ook af van het goud. Joling zat nu eveneens in de voorselectie van Kuiper, maar is afgevallen.

Wüst veroverde in 2008, 2012 en 2013 de wereldtitel op de ploegenachtervolging met de Oranje-ploeg. In 2007, 2009, 2011 en 2015 was ze goed voor zilver op het onderdeel dat sinds 2005 op het WK-programma staat.