​De WK afstanden zijn voor Sven Kramer pas geslaagd als hij op zowel de 5 als 10 kilometer een gouden medaille pakt in Kolomna.

De 29-jarige Fries hoopt in de Russische stad te profiteren van het werk dat hij in de zomer verzet heeft en het trainingskamp dat hij afwerkte met de wielrenners van Lotto-Jumbo.

"Dat is wel de bedoeling", zegt Kramer op de site van zijn werkgever. "Ik heb veel en hard gewerkt afgelopen zomer, waardoor ik niet optimaal was in het begin van het seizoen. Sinds de feestdagen is het steeds weer beter geworden."

Onlangs vertrok de zevenvoudig wereldkampioen allround naar Spanje om daar te gaan trainen met de wielerequipe van Lotto-Jumbo. "Daar hoop ik wel profijt van te hebben. Anders was ik er niet aan begonnen, daar zit natuurlijk wel een reden achter. Ik denk dat het straks z'n vruchten moet gaan afwerpen."

Vorige week liet de Fries weten dat hij de ploegenachtervolging aan zich voorbij laat gaan bij de WK. "Dus ik rijd twee keer en als ik twee keer goud haal, is voor mij het toernooi geslaagd."

Energie

Vorig seizoen kende de Fries ondanks behoorlijke resultaten naar eigen zeggen een "moeilijk seizoen", maar hij merkt dat het nu steeds weer beter gaat. "In de 10 kilometer heb ik veel tijd en energie gestoken en die gaat steeds beter lopen."

In Kolomna verwacht Kramer op die afstand de meeste concurrentie van de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen. "Die reed in het voorseizoen natuurlijk een wereldrecord en is gewoon in goeden doen. In Stavanger liet-ie ook een goede 5 kilometer zien."

"Bart Swings is in goeden doen en vlak Erik Jan Kooiman ook nooit uit op de 10 kilometer", analyseert Kramer, die als tweevoudig olympisch kampioen op de 5.000 meter vooral tegenstand verwacht van de Belg Swings en Jorrit Bergsma.

De WK afstanden beginnen donderdag met de 10.000 meter. Zaterdag staat de 5 kilometer op het programma in Rusland.