Kjeld Nuis en Jorien ter Mors hebben zich zondag tijdens wereldbekerwedstrijden in het Noorse Stavanger geplaatst voor het WK sprint. Linda de Vries stelde een ticket voor het WK allround veilig.

Nuis bleef Gerben Jorritsma, Pim Schipper en Jesper Hospes voor in een klassement over de snelste 500 en 1000 meter van dit weekeinde.

Ronald Mulder en Kai Verbij waren al zeker van deelname aan het WK. Ter Mors, die Margot Boer, Janine Smit en Anice Das aftroefde, voegt zich bij Sanneke de Neeling en Marrit Leenstra.

De van origine shorttrackster stapte vrijdag, na haar zege op de eerste 1000 meter en haar derde plaats op de 500 meter, al in het vliegtuig naar huis.

De Vries verdiende het ticket voor het WK allround door af te rekenen met Annouk van der Weijden en Marije Joling in een klassement over de 1500 en 3000 meter van dit weekeinde.

Ireen Wüst en Antoinette de Jong hadden dankzij hun podiumplek op het EK allround al een WK-ticket veiliggesteld.

Roest

Bij de mannen won Patrick Roest de strijd om een plaatsbewijs, maar doordat Nederland door de valpartij van Arjan Stroetinga een startplek verloor betreft het slechts een reserverol.

Sven Kramer en Jan Blokhuijsen waren al zeker van een WK-optreden.

Het WK sprint is op 27 en 28 februari in Seoul, Berlijn is een week later het decor van het WK allround.