Schaatsen

Roest verwijt gevallen Stroetinga niets na missen direct WK-ticket

Patrick Roest neemt het Arjan Stroetinga niet kwalijk dat hij zijn directe startbewijs voor het WK allround kwijt is geraakt.

Stroetinga ging op de 5000 meter bij de World Cup in Stavanger onderuit en eindigde uiteindelijk als 25e in het klassement over de 5 kilometer en de 1500 meter, waardoor Nederland het derde startbewijs voor het WK in Berlijn verloor.

Roest had zich juist verzekerd van dat derde ticket. Hij liet Douwe de Vries en Stroetinga achter zich in een klassementje over de 1500 en 5000 meter en zou daardoor samen met Sven Kramer en Jan Blokhuijsen naar het WK mogen.

De actie van Stroetinga leidde niet tot boosheid bij Roest. "Een valpartij kan altijd gebeuren. Het is al heel goed dat hij hem goed heeft uitgereden", sprak de 20-jarige rijder van Lotto-Jumbo tegen de NOS.

Roest reageerde al voordat officieel bekend was dat hij zijn WK-ticket verloor. "Je kan hem niks kwalijk nemen, hij heeft gedaan wat hij kon", zei hij over Stroetinga.

Nederland moet nu hopen dat het door afzeggingen van andere landen begin maart toch met drie schaatsers aan de wereldtitelstrijd in Duitsland mag deelnemen.

Kramer

Kramer was zaterdag in Stavanger blij met zijn winnende race op de 5000 meter. Hij klokte 6.15,71 en liet onder meer Jorrit Bergsma, die hij in een rechtstreeks duel versloeg, achter zich.

''Maar het was nog wel even aanpoten'', liet de Fries, die onlangs met de wielerploeg van Lotto-Jumbo in Spanje was, weten. ''Ik was een tijdje van het ijs geweest en moest daardoor weer even wennen.''

De 29-jarige Kramer heeft het gevoel dat hij er goed voor staat. ''Dit was een ideale voorbereiding op de WK afstanden over twee weken in Rusland.''

Kramer was dit seizoen in Calgary en Heerenveen al de beste op zijn favoriete afstand. In Salt Lake City moest hij de zege aan Bloemen later, terwijl Bergsma bij afwezigheid van Kramer in Inzell het goud pakte op de 5000 meter.

Tip de redactie