Das wint 1000 meter in B-groep met persoonlijk record

Anice Das heeft vrijdag tijdens de World Cup in het Noorse Stavanger goede zaken gedaan in de strijd om een ticket voor het WK sprint.

De rijdster van Team Afterpay won de 1000 meter in de B-groep en werd eerder op de dag derde in de B-groep van de 500 meter.

Haar zege op de 1000 meter ging gepaard met een nieuw persoonlijk record: 1.16,82.

Das strijdt samen met Jorien ter Mors, Margot Boer en Janine Smit om het laatste plaatsbewijs voor het WK sprint. Smit is naast Das de enige die vrijdag al in actie kwam in een B-groep; ze werd in 1.17,84 vijfde op de 1000 meter.

Bij de mannen deelde Gerben Jorritsma het eerste tikje uit. De schaatser van Team Lotto-Jumbo reed met 35,42 seconden de beste tijd (goed voor een zesde plek) in de B-divisie. Jesper Hospes (achtste in 35,46) en Pim Schipper (22e in 35,83) moeten in de achtervolging.

Kjeld Nuis, de laatste gegadigde, komt alleen tijdens de tweede 500 meter in actie.

Verbij

Bij de mannen zijn Kai Verbij en Ronald Mulder al zeker van deelname aan het WK sprint, bij de vrouwen geldt dit voor Sanneke de Neeling en Marrit Leenstra.

Het WK sprint wordt in het laatste weekeinde van februari gehouden in Seoul.

1500 meter

Patrick Roest zette zijn WK-concurrenten Douwe de Vries en Arjan Stroetinga op achterstand gezet op de 1500 meter. De twintigjarige rijder van Team LottoNL-Jumbo reed in de B-divisie de tweede tijd (1.48,09).

De Vries (zesde in 1.48,46) en Stroetinga (zeventiende in 1.49,52) moesten hun meerdere erkennen in Roest. Olympisch kampioen Zbigniew Brodka uit Polen won in 1.47,81.

Na de 5000 meter (zaterdag) wordt voor de drie Nederlandse WK-kandidaten een fictief klassement opgesteld in combinatie met de tijden op de 1500 meter. De nummer één van die rangschikking verdient het laatste startbewijs voor de WK allround begin maart in Berlijn. Sven Kramer en Jan Blokhuijsen hebben zich al gekwalificeerd.

Bij de vrouwen strijden Marije Joling, Annouk van der Weijden en Linda de Vries om het derde WK-ticket. Voor dit drietal telt in Stavanger het gecombineerde klassement op de 1500 meter (zaterdag) en 3000 meter (zondag). Ireen Wüst en Antoinette de Jong zijn al zeker van deelname aan de WK allround.

Lees meer over:
Tip de redactie