Jorrit Bergsma krijgt komend weekend bij de wereldbeker in het Noorse Stavanger geen kans om zich te plaatsen voor het WK allround.

Dat blijkt uit de Nederlandse World Cup-selectie die de KNSB maandag bekend heeft gemaakt.

De 29-jarige Bergsma is door de selectiecommissie langebaan van de schaatsbond niet aangewezen voor de 1500 meter in Stavanger en het laatste ticket voor het WK allround wordt komend weekend bepaald op basis van een klassementje van de 1500 en de 5000 meter.

Douwe de Vries, Patrick Roest en Arjan Stroetinga - de nummer twee, drie en vier van het NK allround van afgelopen weekend - zullen in Noorwegen gaan bepalen wie de derde WK-plaats voor zich opeist.

Sven Kramer en Jan Blokhuijsen zijn door hun podiumplek bij het EK allround al zeker van een ticket voor het toernooi dat begin maart in Berlijn wordt gehouden.

Bergsma koos ervoor om het NK allround over te slaan ten faveure van het open NK marathonschaatsen op de Weissensee. De olympisch kampioen op de 10 kilometer schreef die wedstrijd zaterdag op zijn naam. De stayer van Team Clafis mag op basis van de wereldbekerstand wel starten op de 5 kilometer in Stavanger.

Vrouwen

Bij de vrouwen gaan Marije Joling, Annouk van der Weijden en Linda de Vries strijden om het laatste ticket voor het WK allround. De beste rijdster in een klassementje over de 1500 en 3000 meter in Stavanger mag naar Berlijn.

Joling verkoos een trainingskamp in Spanje boven het NK allround, maar was er door haar vierde plek op het EK al zeker van dat ze in Stavanger op de 1500 en 3000 meter mocht starten. Van der Weijden en De Vries veroverden respectievelijk zilver en brons in Thialf.

Ireen Wüst en de nieuwe Nederlands kampioene Antoinette de Jong hebben zich al gekwalificeerd voor het WK.

WK sprint

In Stavanger zullen ook de laatste twee tickets voor het WK sprint (eind februari in Seoul) worden vergeven.

In Noorwegen staan de 500 en 1000 meter twee keer op het programma en zowel bij de mannen als bij de vrouwen kwalificeert de beste Nederlandse schaatser in een klassementje over de snelste 500 en 1000 meter zich voor het WK.

Bij de vrouwen gaan Jorien ter Mors, Margot Boer, Anice Das en Janine Smit uitmaken wie zich plaatst voor 'Seoul'. Dat laatste trio eindigde als derde tot en met vijfde bij het NK en mag daarom naar Stavanger. Ter Mors had zich door haar goede resultaten dit seizoen in de wereldbeker al gekwalificeerd.

Gerben Jorritsma, Pim Schipper, Jesper Hospes en Kjeld Nuis strijden bij de mannen om het laatste WK-ticket. Nuis moest wegens ziekte afzeggen voor het NK sprint, maar is aangewezen voor de tweede 500 meter. Jorritsma, Schipper en Hospes werden derde, vierde en vijfde in Heerenveen.

Kai Verbij, Ronald Mulder, Sanneke de Neeling en Marrit Leenstra eindigden afgelopen weekend in de top twee van het NK sprint en zijn daardoor al zeker van het WK sprint.

Volledige Nederlandse selectie voor World Cup Stavanger:

Vrouwen
500 meters: Jorien ter Mors, Margot Boer, Anice Das, Janine Smit en Floor van den Brandt
1000 meters: Marrit Leenstra, Margot Boer, Anice Das, Janine Smit en Jorien ter Mors
1500 meter: Marrit Leenstra, Marije Joling, Ireen Wüst, Annouk van der Weijden en Linda de Vries
3000 meter: Marije Joling, Ireen Wüst, Annouk van der Weijden, Linda de Vries en Irene Schouten

Mannen
1e 500 meter: Kai Verbij, Gerben Jorritsma, Pim Schipper, Jesper Hospes en Ronald Mulder
2e 500 meter: Kai Verbij, Gerben Jorritsma, Pim Schipper, Jesper Hospes en Kjeld Nuis
1000 meters: Kjeld Nuis, Gerben Jorritsma, Pim Schipper, Jesper Hospes en Kai Verbij
1500 meter: Kjeld Nuis, Thomas Krol, Douwe de Vries, Patrick Roest en Arjan Stroetinga.
5000 meter: Jorrit Bergsma, Sven Kramer, Douwe de Vries, Patrick Roest en Arjan Stroetinga