Het NK sprint van afgelopen weekend was voor Michel Mulder het laatste grote toernooi van deze jaargang, maar dat betekent niet dat de olympisch kampioen op de 500 meter zijn seizoen al gaat afsluiten.

"Ik blijf de komende periode gewoon meetrainen met mijn ploeggenoten van Team beslist.nl en ik ga ze klaarstomen voor de komende WK's, zoals ze dat ook altijd voor mij hebben gedaan", aldus Mulder.

De 29-jarige sprinter kent een moeilijk seizoen waarin hij zich voor geen enkele internationale wedstrijd wist te plaatsen. Na de NK afstanden van eind december - waar hij slechts achtste werd op de 500 meter - besloot hij zijn blik al op de volgende winter te richten.

"Mijn doel is de 500 meter bij de WK afstanden van volgend jaar. Ik wil liever weer mee gaan doen om een WK-titel dan dat ik pelotonvulling ben. Daarvoor moet ik nu meeliften met mijn teamgenoten, ervan profiteren dat ik bij de beste sprinters ter wereld in de ploeg zit."

Achtste versnelling

Volgens Mulder had hij die knop heel snel na de NK afstanden al omgezet, maar door de afzeggingen van Kjeld Nuis en Stefan Groothuis begon hij er toch weer een beetje in te geloven dat er bij het NK sprint nog wat te halen viel voor hem.

"Dat is mijn fout geweest, dat ik toch weer gingen denken aan het resultaat. Als gevolg daarvan ging ik op dag één in de achtste versnelling. Ik had de laatste weken het gevoel dat ik steeds een stap vooruit zette, maar de conclusie is dat het nog te vroeg kwam."

Mulder stond halverwege het toernooi in Thialf door een elfde plaats op de 500 en een twaalfde plek op de 1000 meter slechts elfde in het klassement. Op de slotdag van het NK klom de pupil van Gerard van Velde met twee sterke races (vierde en vijfde) nog naar de zesde plaats in het eindklassement.

"Er stond niks meer op het spel, maar ik ben blij dat ik op de tweede dag nog wat heb kunnen rechtzetten. Vooral mijn 1000 meter was erg sterk en dat geeft aan dat ik weer op de goede weg zit. Hiervandaan kan ik verder bouwen."

Ronald Mulder

Een van de ploeggenoten die Michel Mulder in de komende weken kan gaan bijstaan, is zijn tweelingbroer Ronald Mulder. De winnaar van brons op de olympische 500 meter eindigde achter Kai Verbij als tweede bij het NK sprint en plaatste zich zo voor het WK sprint in Seoul.

Dat zorgde voor een grote ontlading bij Ronald Mulder, wiens 1000 meters normaal gesproken niet snel genoeg zijn om mee te kunnen doen om de topplaatsen bij een sprintvierkamp.

"Er was een aantal afzeggingen, Hein Otterspeer viel en daarom had ik het gevoel dat ik er nu bij moest zitten. Dit was mijn kans en die heb ik met twee handen gegrepen. Daarom ben ik superblij dat ik het WK heb gehaald."

Ronald Mulder mocht eerder in 2010 en 2014 starten bij een WK sprint en eindigde toen respectievelijk als vierde en zesde. De Zwollenaar hoopt dat hij eind februari in Seoul mee kan gaan doen om het podium.

"Ik zie dat toernooi niet als een bonus na de WK afstanden. Als ik daar start, dan wil ik voor het hoogst haalbare gaan. Natuurlijk lijken Pavel Koelizjnikov en Verbij beter dan ik, maar iedereen kan een keer een foutje maken en het is de kunst om dat zo min mogelijk te doen."