Zowel de Nederlandse mannen als de Nederlandse vrouwen hebben zondag de Europese titel op de aflossing veroverd bij het EK shorttrack in Sotsji.

Bij de mannen hield Sjinkie Knegt na 5 kilometer op de streep de Hongaar Sandor Shaolin Liu achter zich. Het brons ging naar Groot-Brittannië, dat titelverdediger Rusland net voor bleef.

Naast Knegt bestond de ploeg van Jeroen Otter uit Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Dennis Visser.

Nederland won de Europese titel in 2011 en 2012, maar moest het goud de laatste drie jaar aan Rusland laten. Vorig jaar moesten de Oranje-mannen in Dordrecht teleurstellend genoegen nemen met brons, terwijl de ploeg in 2013 en 2014 zilver pakte.

De mannen namens ook een klein beetje revanche voor de Olympische Spelen van 2014, toen de medaillekansen op de aflossing door een val van Van der Wart al na een paar meter van de finale voorbij waren.

Het individuele toernooi in Sotsji was voor de shorttrackers eerder uitgelopen op een grote teleurstelling. Knegt werd gediskwalificeerd op de 1000 meter en verprutste ook zijn superfinale, waardoor hij in het klassement van de tweede naar de vierde plaats duikelde.

Revanche

De Nederlandse vrouwen wonnen voor de vijfde keer in zes jaar goud op de relay en namen zo revanche voor de dramatisch verlopen superfinale van het individuele toernooi.

Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven, Jorien ter Mors en Suzanne Schulting gingen er direct aan het begin van de 3000 meter aflossing vandoor en de andere drie ploegen zagen Oranje pas na de finish weer terug. Het Russische kwartet eindigde op ruim twee seconden als tweede, terwijl Italië het brons veroverde.

Nederland kroonde zich tussen 2011 en 2014 vier keer op rij tot Europees kampioen op de aflossing. Vorig jaar moest de ploeg in Dordrecht het goud aan Rusland laten.

Ter Mors startte gewoon in de finale van de relay, hoewel ze minder dan een uur voor de eindstrijd hard onderuit was gegaan in de 3000 meter superfinale. Schulting was na die race ook in tranen, omdat ze zich schuldig voelde aan de valpartij van haar landgenote.