Suzanne Schulting heeft zondag brons gewonnen bij het EK shorttrack, maar de 18-jarige Nederlandse verloor het zilver door een straf in de 3000 meter superfinale. Bij de mannen eindigde titelverdediger Sjinkie Knegt als vierde.

Schulting kwam op de 3000 meter als eerste over de streep, maar kreeg na afloop een straf van de jury. Ze verdiende zo geen punten op de laatste afstand, waardoor de Britse Charlotte Gilmartin haar voobijging in het klassement en het zilver opeiste.

Daarmee was het Nederlandse drama in de superfinale compleet, want Jorien ter Mors, die op brons stond na drie afstanden, ging in de slotfase van de 3000 meter onderuit en zakte naar de zevende plaats in het klassement.

De Nederlands kampioene ging hard de boarding in en verliet strompelend en huilend het ijs. De Nederlandse kopvrouw had veel last van haar heup, maar startte minder dan een uur later gewoon in de finale van de relay en won daarin goud met de Oranje-ploeg.

Volgens de wedstrijdleiding had Schulting schuld aan de valpartij van Ter Mors, die voor haar reed toen ze met de punt van haar schaats in het ijs prikte en onderuit ging.

Van Ruijven

Lara van Ruijven eindigde als derde op de 3000 meter en eigende zich zo de vierde plaats in het eindklassement toe.

Elise Christie was na drie afstanden al zeker van de Europese titel. De 25-jarige Britse, vorig jaar ook al de beste in Dordrecht, won de 500, 1000 en 1500 meter en kon het in de superfinale rustig aan doen.

Knegt

Bij de mannen was het na drie afstanden al zeker dat Semen Elistratov de Europese titel had overgenomen van Knegt, omdat de Fries door een valpartij en een straf in de halve finales van de 1000 meter geen punten verdiende.

Knegt ging de 3000 meter superfinale in als derde en leek op weg naar zilver, maar hij finishte een rondje te vroeg. De wereldkampioen werd daardoor slechts vijfde op de laatste afstand en zakte naar de vierde plaats in het eindklassement.

Achter de Rus Elistratov pakte de Hongaar Sandor Shaolin Liu zilver en de Fransman Vincent Jeanne door de zege bij de superfinale brons.

Voormalig Europees kampioen Freek van der Wart werd achtste en laatste in de superfinale en eindigde ook als achtste op het EK.