Sanneke de Neeling - 19 jaar en 293 dagen oud - kroonde zich zaterdag tot de jongste winnares van het NK sprint ooit, terwijl de Zuid-Hollandse zichzelf eigenlijk helemaal niet als sprintster ziet.

"Ik denk dat mijn toekomst niet in het sprinten ligt, want dan moet je echt flink onder de 11 seconden kunnen openen op de 500 meter en dat doe ik niet", aldus De Neeling. "Ik ben denk ik een van de weinige sprintkampioenes die niet in de 10 seconden opent, dat is wel apart."

De eerstejaars seniore ziet zichzelf vooral als een 1000- en 1500 meter-rijdster. "En ik wil ook graag de 3 kilometer erbij gaan pakken. Dat ligt misschien heel ver van mijn natuur af, omdat ik nu heel goed ben in het sprinten, maar ik wil het komende jaren 'breed houden' en niet één kant op gaan werken."

"Bovendien, als je beter wilt worden op de 1000 meter moet je ook goed kunnen doorrammen op een 3 kilometer. Deze titel is heel gaaf, maar ik druk me nog niet in de richting van het sprinten. Ik ben nog erg zoekende, een jonge schaatsster die alle kanten op kan. En uiteindelijk zijn de Spelen van 2018 natuurlijk het doel."

Keuze

Het talent van Lotto-Jumbo, dat vorig jaar vier keer zilver veroverde bij de WK junioren, had samen met haar coach Jac Orie zelfs nog even getwijfeld of ze dit weekend op het NK sprint of het NK allround moest starten.

"Maar ik had me nog niet geplaatst voor het NK allround en wel voor het NK sprint, dus hebben we voor dat laatste gekozen."

Dat bleek een meer dan goede keuze, want met een tweede en een vierde plek op de 500 meter en goud en brons op de 1000 meter bleek De Neeling na vier afstanden beter dan Marrit Leenstra en Margot Boer, die samen vijf Nederlandse sprinttitels achter hun naam hebben staan.

De pupil van Orie verbaasde vooral op de 500 meters. Voor het NK stond haar persoonlijk record op 39,24, maar in Thialf kwam ze tot tijden van 38,86 en 38,89

"Deze titel komt voor mij ook uit de lucht vallen. Ik wist dat ik goed in vorm was, maar dat ik in een keer een 38'er neerzette op de 500 meter was wel heel gaaf. En dat ik het de tweede dag kon afmaken, is nog mooier natuurlijk."

Verrassing

Zilveren medaillewinnares Leenstra, die in het eindklassement strandde op 0.090 punt, moest toegeven dat de prestaties van De Neeling ook voor haar een verrassing waren.

"Ik had er geen rekening mee gehouden dan Sanneke dit toernooi een concurrent voor de titel zou zijn, maar ze haalt op de 500 meter een flinke hap van haar pr af. Op de laatste 1000 meter leek het misschien even alsof het gebrek aan ervaring haar op zou gaan breken, maar ze heeft zich er goed doorheen geslagen. Ze is echt een supergoede schaatsster."

De Neeling maakte het op de slotafstand inderdaad nog spannend, al had ze met 0,68 seconde een geruststellende marge op Leenstra.

"Achteraf zat ik er meer over in dan tijdens de race, toen dacht ik dat het wel goed zat", aldus de winnares. "Ik heb de laatste 1000 meter iets safer gereden, ik wilde hoe dan ook blijven staan. In de laatste bocht speelde het wel mee dat ik een beetje bang was om te vallen."

Uiteindelijk verloor De Neeling maar 0,49 seconden op haar grootste rivale, al duurde het even voordat ze doorhad dat haar eerste Nederlandse titel een feit was.

"Ik was eerst nog een beetje aan het zoeken. Ha, ik had mijn bril niet op, dus ik kon het scorebord niet direct lezen. Pas op de kop van de bocht zag ik dat op één was geëindigd en was ik heel blij."