Jan Blokhuijsen lijkt bij het NK allround op weg naar de eerste Nederlandse titel uit zijn carrière. De Noord-Hollander heeft halverwege het toernooi een geruststellende marge op de nummer twee Douwe de Vries.

"Mijn uitgangspositie is erg goed, die wil ik niet meer uit handen geven", aldus Blokhuijsen.

De schaatser van Team Stressless verdedigt zondag op de 1500 meter na zijn tweede plaats op de 500 meter van vrijdag en het goud op de 5000 meter van zaterdag een voorsprong van 1,87 seconden op De Vries. Het gat met de nummer drie Patrick Roest is al 2,88 seconde.

Blokhuijsen maakte zich voor het NK nog een beetje zorgen of hij scherp genoeg zou zijn, omdat hij na zijn derde plek op het EK allround van twee weken geleden in Minsk ziek werd.

"Vervolgens reed ik vorige nog een marathon in Heerenveen, dat hakte er wel in. Maar ik ben op dit moment toch goed genoeg om voor de titel te gaan. Het is mooi dat ik hier de 5 kilometer wist te winnen."

Favoriet

Door het afzeggen van Sven Kramer, Wouter olde Heuvel en Koen Verweij stond er geen enkel voormalig Nederlands kampioen allround aan de start in Heerenveen. Blokhuijsen gold daardoor vooraf al als huizenhoog favoriet voor het goud.

"Iedereen zei dat ik hier wel even een titeltje zou gaan pakken, maar ik moet er wel gewoon voor rijden. Douwe de Vries en Arjan Stroetinga reden ook gewoon een heel goede 5000 meter. Ik moet scherp blijven, kan niks uit handen geven."

"Het is ook wel lastig dat het dit toernooi net na het EK allround is, in het verleden gebruikte je het NK om naar het EK toe te pieken. Ik ben ook niet helemaal fit geweest, dus ik moest me wel weer een beetje opladen voor dit toernooi, maar gelukkig zat het stadion zaterdag helemaal vol."

Bevestiging

De 26-jarige Blokhuijsen werd al een keer derde (2011) en tweede (2013) bij het NK allround, maar goud won hij nog niet. Ook bij de NK afstanden wist de olympisch kampioen op de ploegenachtervolging nog nooit een titel te pakken.

Na zijn moeilijke en halverwege afgebroken vorige seizoen zou een Nederlandse titel een mooie bevestiging zijn voor Blokhuijsen op zijn weg terug naar de top.

"Zeker, dat is hartstikke belangrijk voor mij. Vorig jaar kwam ik soms niet eens onder de 6.30 op de 5 kilometer en nu reed ik 6.22. Ik heb dit soort races nodig om verder te groeien, het gaat de goede kant op."

Vrouwen

Bij de vrouwen lijkt de strijd zich toe te spitsen op Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden. De Jong verdedigt op de 1500 meter een voorsprong van 1,29 seconden op haar voornaamste rivale.

"Ondanks alle negatieve verhalen over dit NK wordt het wel een spannende laatste dag", glimlachte de klassementsleidster. "Annouk is een heel mooie tegenstander en zo blijft het nog een beetje leuk, toch?"

"Vorig jaar haalde ik niet eens de 5 kilometer bij het NK allround, dus het is erg mooi dat ik nu in deze positie zit. Ik hoop op de 1500 meter nog wat voorsprong te pakken en dat wordt het overleven op de 5000 meter."

De slotdag van het NK allround begint zondagmiddag om 13.30 uur met de 1500 meter voor vrouwen. Daarna volgen nog de 1500 meter voor vrouwen en de 5000 meter (vrouwen) en de 10 kilometer (mannen).