Kai Verbij heeft zaterdag voor de eerste keer in zijn loopbaan het NK sprint gewonnen. Bij de vrouwen pakte Sanneke de Neeling in Thialf de titel.

Verbij won de afsluitende 1000 meter in 1.09,14 en hield Ronald Mulder ruim achter zich. De 29-jarige sprinter van Team beslist.nl was op de kilometer een seconde langzamer dan zijn ploeggenoot, maar bleef Gerben Jorritsma in het algemeen klassement wel voor.

Mulder plaatste zich daardoor samen met Verbij voor het WK sprint eind februari in Seoul. Het derde ticket wordt volgende week bij de wereldbeker in Stavanger vergeven.

De 21-jarige Verbij werd vorig jaar in Groningen nog zevende op het NK sprint, maar was dit jaar ongenaakbaar. Verbij won vrijdag de 1000 meter en eindigde eerder op zaterdag als derde op de tweede 500 meter. Hij had met nog één afstand te gaan een voorsprong van 0,64 seconde op Mulder en die marge was ruim voldoende. Op de kilometer was Verbij zelfs opnieuw de beste, waardoor hij voor het eerst Nederlands kampioen sprint werd.

Gerben Jorritsma eindigde dankzij een sterke 1000 meter als derde in het algemeen klassement. Hij hield Pim Schipper, die in 1.09,47 vierde werd op de kilometer, net achter zich. 

Otterspeer

Titelverdediger Hein Otterspeer eindigde in 1.09,46 als derde op de laatste afstand van het NK, maar hij viel vrijdag op de 1000 meter, waardoor zijn kansen op het podium direct voorbij waren.

Ook olympisch kampioen Michel Mulder was na een slechte eerste dag kansloos voor eremetaal, maar hij kende een heel goede tweede dag met de vierde plaats op de 500 en de vijfde tijd op de 1000 meter. In het algemeen klassement werd Mulder zesde, nog achter Jesper Hospes.

Vrouwen

Bij de vrouwen kroonde Sanneke de Neeling zich tot Nederlands kampioene sprint. De 19-jarige sprintster van Lotto-Jumbo eindigde in Thialf op de afsluitende 1000 meter als derde en dat was net voldoende om Marrit Leenstra achter zich te houden.

Leenstra schreef de 1000 meter met een tijd van 1.16,05 op haar naam en ging Margot Boer in het algemeen klassement nog voorbij, maar kwam 0,18 seconden tekort om De Neeling te achterhalen.

De Neeling eindigde in een tijd van 1.16,55 als derde op de vierde afstand, nog achter Ireen Wüst. Ze pakte voor de eerste keer in haar loopbaan de nationale sprinttitel en mag eind februari debuteren op het WK sprint. Ook Leenstra mag naar Seoul. Het derde ticket wordt volgende week bij de wereldbeker in Stavanger vergeven.

De Neeling is 19 jaar en 293 dagen en daarmee de jongste Nederlandse sprintkampioene ooit. Christine Aaftink was in 1987 20 jaar en 182 dagen toen ze goud pakte bij het NK sprint.

Boer

Boer, die eerder op zaterdag nog wel de tweede 500 meter won, werd in 1.63,93 vijfde op de 1000 meter en zakte naar de derde plaats in het algemeen klassement. Anice Das, in een persoonlijk record van 1.16,82 vierde op de kilometer, eindigde als vierde.

Wüst kwam ondanks een goede 1000 meter niet verder dan de zesde plaats. Janine Smit, die brons pakte op de tweede 500 meter, werd vijfde in het eindklassement.