Sjinkie Knegt heeft zich zaterdag dankzij een zege op de 500 meter in de race gehouden voor de winst in het totaalklassement bij het EK shorttrack.

De titelverdediger wist zich op de 1500 meter niet voor de finale te plaatsen, maar maakte dat later op de middag goed door goud te pakken bij de 500 meter. Daardoor staat hij vooralsnog tweede in het totaalklassement.

De Rus Semen Elistratov gaat na twee afstanden aan de leiding met 55 punten. Knegt volgt met 35. Freek van der Wart staat vierde en Daan Breeuwsma bezet de dertiende plaats in het klassement.

Naast het goud voor Knegt was er bij de mannen ook eremetaal voor Van der Wart, die op de 1500 meter knap brons pakte.

Hoewel hij aan de leiding gaat, voelt Knegt zich niet helemaal top. ''Ik heb lichte pijn aan mijn voet, maar er is prima mee te schaatsen'', aldus Knegt, die experimenteert met een nieuwe schoen, tegen de NOS.

Over zijn gouden 500 meter was hij zeer tevreden. ''Ik wist dat ik moest winnen om de aansluiting te houden. Ik wist ook dat het heel lastig zou worden, ik ben geen rassprinter. En na één ronde begon de ellende weer met de rechterschaats, ik had totaal geen controle."

Ter Mors

Bij de vrouwen begon Jorien ter Mors met een zilveren plak op de 1500 meter. Op de 500 meter werd ze echter al voor de halve finales uitgeschakeld, waardoor ze in het klassement vierde staat met 21 punten.

Lara van Ruijven en Suzanne Schulting staan respectievelijk tweede en derde met 22 en 21 punten achter de Britse Elise Christie, die met 68 punten royaal leidt.

Behalve het eremetaal voor Ter Mors waren er ook medailles voor Van Ruijven (zilver op de1500 meter) en Schulting (brons op de 1500 meter).

WK

In Sotsji wil Ter Mors zich op eigen kracht kwalificeren voor de WK shorttrack in Seoul (11-13 maart). Als ze het EK had overgeslagen, was ze afhankelijk geweest van een aanwijsplek van de selectiecommissie van de KNSB.

De Twentse had in eerste instantie de voorkeur gegeven aan de NK sprint op de langebaan, waar de eerste WK-tickets te verdienen zijn en die tegelijkertijd met het EK shorttrack worden gehouden.

Ter Mors plaatste zich later op zaterdag ook met de relayploeg voor de finale. Samen met Yara van Kerkhof, Lara van Ruijven en Rianne de Vries won ze de halve eindstrijd.

Ook de mannen gingen overtuigend door naar de finale. Sjinkie Knegt, Freek van der Wart, Daan Breeuwsma en Dennis Visser hoefden zich niet bovenmatig in te spannen. De finales vinden op zondag plaats.