Jorrit Bergsma en Carla Ketellapper-Zielman hebben zaterdag het open NK op de Weissensee op hun naam geschreven.

Bergsma, die het NK allround dit weekend liet schieten ten faveure van de wedstrijd in Oostenrijk, ging bij de mannen na een spannende race met de zege aan de haal.

Uiteindelijk streden 21 rijders in de slotfase van de race over 100 kilometer om de zege. Bergsma koos op het juiste moment voor de aanval. Hij gleed na ruim twee uur en 36 minuten juichend over de eindstreep, ging vervolgens onderuit maar hield de armen triomfantelijk omhoog.

"Het was een zware finale en ik had alles gegeven in de laatste honderden meters. Het was even op en ik verloor m’n balans'', zei Bergsma na afloop over zijn val tegen Schaatsen.nl. "Maar dat is niet erg als je zo’n mooie wedstrijd wint."

Gary Hekman wist in de wedstrijd over honderd kilometer op natuurijs zijn titel niet te prolongeren. Hij werd tweede achter Bergsma. De derde plaats was voor Jouke Hoogeveen.

Ketellapper-Zielman

Ketellapper-Zielman was in Oostenrijk bij de vrouwen de snelste in de massasprint. Ze troefde Daniëlle Lissenberg-Bekkering (tweede) en Iris van der Stelt (derde) af.

De vrouwen legden zeventig kilometer af. Vorig jaar zegevierde Mariska Huisman op de Weissensee.