Kai Verbij en Sanneke de Neeling gaan na de eerste dag van het NK sprint in Heerenveen aan de leiding in het klassement.

Verbij schreef vrijdag de 1000 meter op zijn naam met een tijd van 1.09,12. Daarmee steeg de rijder van Beslist.nl in het klassement van de vierde naar de eerste plaats.

Ronald Mulder, die eerder op de dag de 500 meter had gewonnen, zakte naar de tweede plek in de tussenstand. Hij reed op de 1000 meter de zevende tijd (1.10,04).

Ronald Mulder moet zaterdag volgens de nog officieuze uitslag 0,12 seconde op de tweede 500 meter goedmaken op zijn ploeggenoot Verbij om terug op de eerste plaats te komen.

Gerben Jorritsma staat na de eerste NK-dag op de derde plaats in het klassement, op 0,29 seconde van Verbij. De schaatser van Lotto-Jumbo eindigde op de kilometer op de tweede plaats (1.09,32), gevolgd door Thomas Krol (1.09,44) als nummer drie.

Otterspeer

Titelverdediger Hein Otterspeer kwam in de tweede bocht van zijn race op de 1000 meter ten val en is daardoor nu kansloos in het klassement. Na de 500 meter stond de rijder van Lotto-Jumbo nog keurig op de tweede plaats. 

Zijn toch al tegenvallende seizoen is voor Otterspeer, vorig jaar tweede bij de WK sprint, nu vrijwel voorbij. Hij had zich dit weekeinde met een plaats bij de eerste twee van het eindklassement willen plaatsen voor het WK sprint eind februari in Zuid-Korea.

Eind vorig jaar kon hij zich op de NK afstanden ook al niet kwalificeren voor de WK afstanden van half februari in Rusland.

De Neeling

Bij de vrouwen was De Neeling de snelste op de 1000 meter. Ze werd eerder op de dag tweede op de 500 meter. Op de kilometer snelde de 19-jarige rijdster van Lotto-Jumbo naar 1.16,08. Marrit Leenstra eindigde als tweede (1.16,18).

Ireen Wüst, die het toernooi in Heerenveen rijdt als voorbereiding op de WK Afstanden in Kolomna (12-14 februari), werd derde in 1.16,40.

Viervoudig Nederlands kampioene Margot Boer was eerder op vrijdag in 38,77 de snelste op de 500 meter. De tweede plaats was daar voor De Neeling, die in 38,86 over de streep kwam. Annette Gerritsen (Team Afterpay) werd derde in een tijd van 38,92.

De Neeling leidt in het klassement voor Leenstra (tweede) en Boer (derde). Zaterdag worden bij zowel de mannen als bij de vrouwen beide afstanden nogmaals verreden.