Renz Rotteveel ondergaat komende week een ingreep die hem van hartritmestoornissen af moet helpen. Hij mist daardoor het NK allround dit weekeinde in Thialf. Kjeld Nuis en Stefan Groothuis hebben zich afgemeld voor het NK sprint.

De 26-jarige Rotteveel, die rijdt voor Corendon, kreeg deze week tijdens de training weer klachten nadat hij eind december zijn 5000 meter op de NK afstanden moest afbreken wegens hartritmestoornissen.

"We hebben goed gekeken naar de uitslagen van de onderzoeken en naar hoe ik me nu voel. De conclusie is dat ik komende dinsdag geopereerd zal worden", zegt Rotteveel in een persbericht van Corendon.

"De situatie is gelukkig niet direct zeer ernstig te noemen, maar het komt mijn prestatie niet ten goede", legt hij uit. "Tijdens de trainingen deze week namen de klachten weer wat toe. De kans is groot dat ik er tijdens de race opnieuw hinder van ondervind."

Rotteveel eindigde in zijn loopbaan vier keer in de top vijf van het NK allround.

Nuis

Nuis (Lotto-Jumbo) en Groothuis (Beslist.nl) trokken zich vrijdag terug voor het NK sprint, dat eveneens dit weekeinde in Heerenveen plaatsvindt. Beide schaatsers kampen met griep.

De top twee van het NK sprint bij de mannen en de vrouwen plaatst zich voor het WK sprint, dat op 27 en 28 februari zal worden gehouden in Seoul. Het derde en laatste ticket wordt verdeeld bij de World Cup in Stavanger eind januari.

Er zijn op het NK allround geen plaatsbewijzen te verdienen voor het WK allround.