Hein Otterspeer heeft zijn fysieke problemen net op tijd achter zich gelaten, waardoor de titelverdediger erop vertrouwt dat hij zich komend weekeinde bij het NK sprint kan plaatsen voor het WK sprint van eind februari in Seoul.

"Ik heb de afgelopen weken nog een paar mooie trainingsblokken kunnen draaien. Ik miste het vermogen om een hoog tempo te kunnen vasthouden. Dat zit er nu weer in. Ik sta er hartstikke goed voor, er zijn geen excuses meer'', zegt Otterspeer.

De 27-jarige schaatser van Lotto-Jumbo, tweede vorig jaar bij het WK sprint in Astana, heeft naar eigen zeggen een "bewogen'' voorseizoen achter de rug.

In mei knalde de topsprinter tijdens de fietstraining op een auto. Met een ontwrichte schouder en wat blauwe plekken en schaafwonden kwam hij er relatief goed vanaf. De fysieke schade wierp hem tijdens de zomertraining echter flink terug. "Ik heb er relatief lang last van gehad.''

Begin oktober werd Otterspeer voor de eerste keer vader. Vlak na de geboorte van zijn zoon liet hij gekscherend weten dat hij de hoofdprijs van het seizoen al binnen had. "Het vaderschap heeft veel indruk op me gemaakt. Het gaf een emotionele wending aan mijn leven.''

Nekklachten

Tijdens de eerste wereldbeker in Calgary half november kwam Otterspeer hard ten val op de 500 meter.

"Daar hield ik geruime tijd rug- en nekklachten aan over. Al met al kwam ik de afgelopen maanden op alle fronten net iets tekort en in het sprinten word je dan keihard afgerekend. Alles moet kloppen in deze discipline.''

Voor Otterspeer geldt bij het NK van vrijdag en zaterdag in Heerenveen dat het alles of niets is. De eerste twee van het eindklassement plaatsen zich direct voor de WK sprint, het derde WK-ticket valt nog bij de vijfde wereldbeker in Stavanger eind deze maand te verdienen.

"Ik ben nu volledig met de NK bezig. Hoe het daarna gaat, is van latere zorg. Ik weet dat er in Thialf veel kapers op de kust zijn, maar ik ben een echte klassementsrijder. De sprintvierkamp ligt me het beste.''

NK allround

Vrijdag, zaterdag en zondag staat ook het NK allround op het programma in Heerenveen. Bij dat toernooi zullen titelverdedigers Sven Kramer en Ireen Wüst niet aan de start verschijnen.

Kramer heeft de voorkeur gegeven aan een trainingskamp met de wielrenners van zijn ploeg Lotto-Jumbo in Spanje. Wüst wil wat fysieke kracht en snelheid opdoen op de korte nummers en heeft daarom gekozen voor deelname aan het NK sprint.

Beiden hebben zich al geplaatst voor het WK allround begin maart in Berlijn. In Thialf zijn komend weekend geen WK-tickets te verdienen; de laatste twee plaatsen worden vergeven bij de World Cup in Stavanger.

Bij het NK sprint ontbreekt titelhoudster Thijsje Oenema, bij wie een ernstige ziekte is geconstateerd. Haar logische opvolgster Jorien ter Mors, Nederlands kampioene op de 1000 en 1500 meter, verschijnt komend weekeinde bij het EK shorttrack in Sotsji aan de start.