Schaatsen

Hekman en Schouten winnen eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen

Gary Hekman heeft dinsdag de eerste marathon op natuurijs op zijn naam geschreven in Haaksbergen. Bij de vrouwen ging de winst naar Irene Schouten.

Na honderd ronden was Hekman, de favoriete kopman van Team Van Werven, de beste in de eindsprint van een kopgroep van dertien man.

Simon Schouten moest, mede door een misslag op het laatste rechte stuk, genoegen nemen met de tweede plaats. De Belg Bart Swings eindigde op de derde plek.

Vanaf de eerste ronde werd er veel strijd geleverd op de redelijk begaanbare baan in Twente. Op ongeveer de helft van de marathon hadden dertien man een voorsprong van een ronde op het alsmaar uitdunnende peloton. Op circa 35 ronden voor het einde reden Crispijn Ariëns en Simon Schouten weg uit de grote groep.

Ze deden dat met de hulp van enkele ploeggenoten, onder wie olympisch kampioen Jorrit Bergsma, die als gangmakers fungeerden. Die vluchtpoging mislukte, waardoor Bergsma reglementair de strijd moest staken.

Favorietenrol

In de slotfase vielen er voortdurend gaten in de kopgroep, maar niemand kon echt wegkomen. Hekman maakte in de slotfase het teamkarwei koelbloedig af. Het was al weer zijn vijfde zege dit seizoen.

"Deze overwinning op natuurijs had ik nog niet", sprak Hekman glunderend bij RTV Oost. "Het valt niet mee om de favorietenrol waar te maken, maar het is me gelukt, met dank aan mijn ploeg."

Het marathonpeloton verhuist deze week naar de Weissensee in Oostenrijk, waar onder meer op zaterdag het Open Nederlands kampioenschap wordt verreden. Hekman verdedigt daar zijn titel.

Vrouwen

Regerend Nederlands kampioene Schouten toonde zich in de sprint de snelste van een kopgroep van vier na zestig ronden.

Het podium in Overijssel werd gecompleteerd door Elma de Vries en Emma Engbers. Ineke Dedden werd vierde op het besneeuwde ijs in Haaksbergen.

Het viertal was ongeveer halverwege de wedstrijd uit het peloton weggereden. Dankzij een prima samenwerking konden zij meer dan een halve ronde op de grote groep pakken. De favoriete Schouten, die bekend staat om haar prima eindsprint, liet zich in de slotfase niet verrassen.

"De omstandigheden waren zwaar, maar ik schaatste lekker", reageerde Schouten op RTV Oost. "Dit was voorlopig mijn laatste marathon. Nu krijgt de langebaan weer voorrang, om te beginnen het NK allround komend weekeinde in Thialf. Dit was misschien niet de beste voorbereiding, maar deze eerste wedstrijd op natuurijs wilde ik niet overslaan."

Eerder deze maand won de 23-jarige Noord-Hollandse ook al het NK marathon op kunstijs in Amsterdam.

Drie centimeter

Haaksbergen behoorde met Noordlaren begin deze week tot de belangrijkste gegadigden voor de organisatie van de eerste marathon op natuurijs. Bij de ijsmetingen op dinsdagochtend voldeden zowel de baan in Twente als de baan in Groningen aan de minimale dikte van drie centimeter.

Op basis van de betere weersverwachtingen koos de KNSB voor Haaksbergen, dat in het seizoen 2009/2010 voor de laatste keer de eerste marathon op natuurijs organiseerde. Daarna was Noordlaren de concurrentie driemaal op rij te snel af.

Tip de redactie