Schaatsen

Bergsma verkiest Open NK op natuurijs boven NK allround

​Jorrit Bergsma heeft zich afgemeld voor het NK allround, dat komend weekeinde wordt verreden in Heerenveen.

De Fries verkiest het Open Nederlands kampioenschap op natuurijs op de Weissensee boven het NK allround.

"Ik wil investeren in de duurtraining in plaats van nu weer te gaan sprinten", zegt de 29-jarige Bergsma tegen de NOS. "Ik heb in het voorseizoen veel gereden en dit lijkt mij nu de beste manier om mij voor te bereiden op de WK afstanden in Kolomna."

"Ik vind het erg jammer dat ik me heb afgemeld. Ik vond het vorig jaar een zeer leuk toernooi, maar kies nu voor dit, omdat ik in februari in topvorm wil zijn", aldus Bergsma, die in actie komt op de 5000 meter en massastart in Rusland.

Na een slechte 10 kilometer bij de NK afstanden besloot de Fries in overleg met zijn coach Jillert Anema dat het NK allround niet in zijn voorbereiding past richting de WK.

WK allround

Bergsma heeft het WK allround, begin maart in Berlijn, echter nog niet uit zijn hoofd gezet. Eind deze maand wordt er bij de World Cup in Stavanger nog één ticket verdeeld voor het WK.

De beste Nederlander over de 1500 en 5000 meter in Noorwegen mag als derde Nederlander starten in Duitsland. "Ik mag starten op de 5 kilometer en hoop dat ik word aangewezen op de 1500 meter. Op de NK afstanden reed ik ook een goed klassement. Dus ik denk dat ik daar wel aanspraak op maak."

Dinsdagavond rijdt de olympisch kampioen op de 10.000 meter de eerste marathon op natuurijs in Haaksbergen.

Lees meer over:
Tip de redactie