De eerste marathon op natuurijs van 2016 wordt dinsdagavond in de Overijsselse plaats Haaksbergen verreden, zo heeft schaatsbond KNSB laten weten.

De KNSB gaf aan Haaksbergen de voorkeur boven het Groningse Noordlaren.

Beide ijsbanen hebben de vereiste dikte van minimaal drie centimeter, maar de betere weersvoorspellingen voor Haaksbergen geven de doorslag.

In Noordlaren wordt dinsdagmiddag dooi verwacht, terwijl de temperatuur in Haaksbergen rond het vriespunt blijft.

De ijsbanen in Veenoord en Arnhem vielen maandag al af als opties.

De vrouwen in Haaksbergen starten om 18.30 uur, de mannen beginnen een uur later.

Willem Hut, de competitieleider van het marathoncircuit, bezocht dinsdagochtend de banen in Noordlaren en Haaksbergen. Beide ijsvloeren bleken zo'n 3,5 centimeter dik, in Haaksbergen bij de start- en finishlocatie zelfs 4,5. 

''Volgens de verwachting blijft de temperatuur hier in Haaksbergen de hele dag onder nul, in Noordlaren komt de temperatuur boven het vriespunt, zo is de voorspelling. We willen niet het risico lopen dat de ijslaag losser wordt", legde Hut uit.

Video: IJsmeester meet ijs in Noordlaren

IJsmeester Noordlaren meet dikte ijs
IJsmeester Noordlaren meet dikte ijs

Strijd

In het seizoen 2009/2010 zegevierde IJsvereniging Haaksbergen voor het laatst in de strijd om de eerste marathon op natuurijs te mogen organiseren.

Daarna ging de eer drie keer op rij naar IJsvereniging De Hondsrug uit Noordlaren: 2010/2011, 2011/2012 en 2012/2013. Sindsdien vonden er in Nederland geen marathons op natuurijs plaats.