Sven Kramer toonde zich zaterdag na de eerste dag van het EK allround niet helemaal tevreden, zijn royale voorsprong op nummer twee Jan Blokhuijsen ten spijt.

"Ik sta er geweldig voor, maar ik had graag een iets betere 5000 meter gereden", evalueerde de Fries zijn winnende race in gesprek met de NOS.

"Voor deze omstandigheden begon ik iets te hard, de rondetijden schommelden te veel."

Kramer verdedigt zondag op de 1500 meter bijna een seconde op Blokhuijsen. "Ik kan het me niet permitteren die afstand te verknallen, want ik wil per se in de laatste rit zitten op de 10.000 meter. Daarom had ik graag een iets grotere voorsprong gehad."

Toch erkende Kramer dat hij hard op weg lijkt naar een achtste eindzege op het EK. "Het ziet er relaxed uit."

Blokhuijsen

Blokhuijsen blikte met een positief gevoel terug op de 5000 meter. "Het was een goede, stabiele race. Ik hield er een strak ritme op na."

De Europees kampioen van 2014, die op de weg terug is na een mislukt seizoen, sprak van een "gek" EK. "Sverre Lunde Pedersen die afzegde, Denis Joeskov die verzaakte op de 5000 meter…"

"Zelf ga ik er morgen voor vechten, maar Kramer rijdt gewoon een heel sterke 10.000 meter. Ik was liever al wat beter geweest. Dit toernooi moet ik gebruiken om weer echt op wereldniveau te komen."