Kramer zet grote stap naar achtste titel op EK allround

Sven Kramer heeft zaterdag in Minsk het fundament gestort voor zijn achtste titel op het EK allround. De 29-jarige Fries reed op de 5000 meter overtuigend naar de zege nadat hij de dag begon met een sterke vierde plaats op de 500 meter.

Op de 5000 meter realiseerde Kramer een tijd van 6.19,17, goed voor een baanrecord. Jan Blokhuijsen werd tweede met 6.22,36. De Belg Bart Swings legde beslag op de derde positie in 6.24,91.

Kramer heeft nu achttien afstandszeges geboekt op het EK allround, waarmee hij het record van de legendarische Fin Clas Thunberg verbeterde.

Halverwege het toernooi bezet Blokhuijsen de tweede plaats in de rangschikking. De Europees kampioen van 2014 was de snelste op de 5000 meter totdat Kramer het ijs betrad. Swings overnacht als nummer drie in de stand.

Blokhuijsen reed zijn directe opponent Douwe de Vries op een grote achterstand. De Vries, die niet fit is, kwam niet verder dan een voor zijn doen magere tijd van 6.41,56 en werd slechts dertiende. In het klassement staat hij zeventiende.

Joeskov

Denis Joeskov zal in elk geval geen stokje steken voor een triomf van Kramer. De Rus won weliswaar de 500 meter, maar zijn tijd van 36,23 viel tegen door een misslag bij de start.

Op de 5000 meter kwam Joeskov later op de dag niet verder dan 6.35,81, hetgeen een achtste plek betekende. In het klassement staat de Rus vijfde.

De Noor Sverre Lunde Pedersen, door Kramer genoemd als een van zijn concurrenten, meldde zich zaterdagochtend af voor het toernooi omdat hij ziek is.

Zondag staan de 1500 meter en 10.000 meter nog op het programma. Kramer verdedigt op de 1500 meter een marge van 0,99 seconde op Blokhuijsen. Swings volgt op 2,24 seconden.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie