Voormalig Europees kampioenen Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage begrijpen dat komend weekend waarschijnlijk het laatste EK allround met een 10 kilometer wordt verreden.

"Er zijn gewoon meer goede schaatsers op de kortere afstanden, de concurrentie is daar internationaal heel hoog", aldus Tuitert, die het EK allround in 2004 op zijn naam schreef in gesprek met NU.nl.

"Sven Kramer heerst bij het allrounden", wijst Tuitert op het feit dat de zevenvoudig Europees kampioen sinds het seizoen 2006-2007 alle EK's en WK's allround waaraan hij meedeed heeft gewonnen.

"Nu doet niet iedereen mee aan het huidige EK allround, omdat het zo zwaar is. Ik denk dat meer schaatsers mee willen doen als ze ook echt een kans hebben om te winnen."

Zondag zullen de beste allrounders in Minsk 'gewoon' een 10 kilometer rijden als slotafstand bij het EK allround, maar er liggen concrete plannen om dat format, dat al sinds het einde van de negentiende eeuw wordt gehanteerd, vanaf volgend jaar te veranderen.

In de zomer van 2014 nam het congres van de internationale schaatsbond ISU een motie aan om op het EK de 10 kilometer te vervangen door de 1000 meter. Komende zomer zullen de circa negentig ISU-leden bij het congres in Kroatië stemmen over een Nederlands plan om een 3000 meter te rijden in plaats van een 10.000 meter.

Vermaak

In beide voorstellen speelt de afnemende buitenlandse interesse in de lange afstanden een grote rol. "Je moet reëel zijn; sport is ter vermaak", aldus Uytdehaage, de Europees kampioen van 2002 en 2005. "En als er steeds minder mensen in geïnteresseerd zijn, dan moet je er iets aan doen."

"De bottomline is dat een allroundtoernooi nu te lang duurt. Op de lange afstanden zijn alleen de laatste ritten echt interessant. De 10 kilometer als losse afstand staat bovendien op de tocht en zou best eens kunnen sneuvelen, zeker als schaatsers het niet willen rijden en niet bereid zijn ervoor te trainen."

Vanaf zaterdag gaat Kramer - met de 10 kilometer als belangrijk wapen - in Wit-Rusland op zoek naar zijn achtste Europese titel. Als de hervormingsplannen doorgaan, is het waarschijnlijk ook zijn laatste EK-goud.

"Er zullen niet heel veel schaatsers zijn die dit weekend mee kunnen doen om een podiumplek", stelt Tuitert. "Voor de sport is het daarom misschien wel goed als er vanaf volgend seizoen andere namen mee kunnen doen om de prijzen."

Lees meer over het mogelijk laatste traditionele EK allround in NUweekend