In de vorige olympische cyclus behoorde Jan Blokhuijsen steevast tot de titelfavorieten bij het EK allround, maar na een zeer lastig na-olympisch seizoen is de Noord-Hollander vooral blij dat hij komend weekend in Minsk weer kan strijden met de Europese top.

"Ik vind het heel gaaf dat ik weer mag doen aan het EK allround", zegt de 26-jarige Blokhuijsen in gesprek met NU.nl. "Het is voor mij goed dat ik me op dit moment weer internationaal kan meten, dat helpt me verder."

De winnaar van EK-zilver in 2011, 2012 en 2013 en Europees kampioen van 2014 kende een mislukt vorig seizoen, dat hij voortijdig beëindigde. Voor het oog van de tv-camera's maakte hij toen ruzie met zijn coach Jan van Veen.

Afgelopen zomer stapte Blokhuijsen over van Team Corendon naar het Team Stressless van manager Bart Veldkamp en coach Desly Hill in de hoop dat hij weer richting de schaatstop zou kunnen groeien.

Bij de NK afstanden eind vorig jaar bleef een podiumplek nog buiten beeld, maar de olympisch kampioen op de ploegenachtervolging plaatste zich met een zevende plek op de 1500 meter en een zesde plaats op de 5000 meter wel voor het EK allround.

Bevestiging

"Dat gaf me natuurlijk een positief gevoel en is een bevestiging dat ik weer in de lift zit. Het versnelt het proces waarin ik zit een beetje", aldus Blokhuijsen.

"Ik reed bij de NK een veel betere 5 kilometer dan twee jaar geleden, dat is een heel goed teken. Mijn 1500 meter was medium en die kan nog beter, maar van de allrounders had ik nog wel de snelste tijd. Ik heb dit seizoen pas één 500 meter geschaatst en dat was in oktober, dus ik ben benieuwd wat ik komend weekend op die afstand kan."

Tussen 2011 en 2014 ontwikkelde Blokhuijsen zich op allroundtoernooien tot een concurrent van Sven Kramer, die vanaf 2007 alle EK's en WK's allround waaraan hij meedeed heeft gewonnen. De zevenvoudig Europees en wereldkampioen verslaan zat er echter nog nooit in.

"En daar ben ik nu ook niet mee bezig", stelt Blokhuijsen. "Natuurlijk wil je je op een toernooi meten met de concurrentie, maar ik ga weer naar goud kijken als ik echt helemaal top ben. Ik heb nog meer tijd nodig om op wereldniveau te komen en wil 'Minsk' gebruiken om dicht in die richting te komen."

"Misschien ga ik aan de titel denken als ik een heel snelle 500 meter neerzet", zegt Blokhuijsen met een knipoog. "Maar ik wil gewoon vier goede afstanden schaatsen en dan zie ik het wel."

Coconnetje

De les van de afgelopen jaren voor de winnaar van olympisch zilver op de 5 kilometer is dat hij ook vooral dingen moet doen die hij leuk vindt. Daarom reed hij afgelopen zomer de EK inline-skaten en verscheen hij afgelopen zondag aan de start van het NK marathon in Amsterdam, waar hij nog tiende werd.

"Ik weet niet of dat de ideale voorbereiding op het EK is, maar het is wel leuk", lacht Blokhuijsen.

"Natuurlijk wil ik goed rijden in Minsk, maar ik denk niet dat een NK marathon me daar in de weg zal zitten. Ja, ik had stijve benen na afloop, maar ik heb een goede wedstrijd gereden in Amsterdam, dus ging daar met een goed gevoel weg."

"Ik heb mezelf in de aanloop naar de Spelen erg in een coconnetje gedrukt. Het hoort ook bij een topsporter dat je alles tot in perfectie wilt doen. Daarin ga je nog weleens voorbij aan het feit dat het niet zo nauw luistert, als je je maar goed voelt."