Jorien ter Mors verslaan was nog te veel gevraagd, maar ook bij het NK shorttrack liet Suzanne Schulting (18) zien dat het met de opvolging van de vijfvoudig Nederlands kampioene wel goed lijkt te zitten.

"Suzanne lijkt wel op mij", zei Ter Mors vorige week bij de NK afstanden in Thialf al over haar acht jaar jongere ploeggenote. "Daar gaan we nog veel van horen. Ze is nog zo jong en al zo goed."

De 26-jarige Enschedese wist Schulting zaterdag en zondag bij het NK shorttrack nog van zich af te houden, maar makkelijk was dat niet.

De Friezin, die dit seizoen al indruk maakte met een tweede plek op de 1000 meter bij de World Cup in Sjanghai, veroverde zilver in Amsterdam door twee tweede plaatsen, een derde en een vierde plek.

"Op dit moment was dit het hoogst haalbare", zei Schulting over haar tweede zilveren NK-medaille op rij. "Jorien was sterker dan ik dit toernooi, maar ik kom wel dichterbij."

Overeenkomsten

De dochter van oud-profvoetballer en -trainer Jan Schulting ziet ook wel overeenkomsten tussen haarzelf en Ter Mors. "Jorien gunt niemand iets tijdens races. Dat heb ik ook, het absoluut niet willen verliezen."

Bovendien combineert Schulting net als de olympisch kampioene op de 1500 meter het shorttrack met de langebaan.

"Ik doe dat al mijn hele leven", aldus de nummer elf op de 1000 meter bij de laatste NK afstanden. "Ik heb ook weinig moeite om steeds de overstap te maken."

"Het is mijn ambitie om in beide disciplines goed te worden en dan motiveert het me nog meer dat dat Jorien al gelukt is."

Spelen

Ter Mors kwam in 2014 bij de Spelen van Sotsji uit op zowel het shorttrack als de langebaan. Het leverde haar op die laatste discipline goud op de 1500 meter en de ploegenachtervolging op.

Voor Schulting zou die combinatie mogelijk ook een optie zijn bij de volgende Winterspelen, in 2018 in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang.

"Maar ik heb eigenlijk nog niet echt nagedacht over die Spelen. Ik heb op dit moment ook geen voorkeur voor shorttrack of langebaan. Maar er liggen op beide disciplines mogelijkheden als ik stappen blijf maken zoals ik nu doe."