Amper een week na haar twee Nederlandse titels op de langebaan veroverde Jorien ter Mors zondag voor de vijfde keer in zes jaar goud bij het NK shorttrack. De 26-jarige Twentse ziet tot haar genoegen dat het steeds lastiger voor haar wordt om die titel te winnen.

"Ik denk dat dit het hoogste niveau ooit was op een NK waaraan ik meedeed, zeker in de finaleraces", zei Ter Mors. "Er zijn op dit moment geduchte tegenstanders voor mij in Nederland, de andere meiden zijn ook van wereldniveau."

De olympische kampioene op de 1500 meter (langebaan) bleef in Amsterdam Suzanne Schulting (zilver), Rianne de Vries (brons), Lara van Ruijven (vierde) en Yara van Kerkhof (vijfde) voor.

De 18-jarige Schulting maakte dit seizoen al indruk met zilver op de 1000 meter bij de World Cup in Sjanghai, terwijl de 23-jarige Van Ruijven in Nagoya de finale haalde op de kilometer en daarin vijfde werd.

"Ik zie ook in de trainingen dat we aan elkaar gewaagd zijn, iedereen kan even hard", aldus Ter Mors, die jarenlang de enige Nederlandse was die zich kon meten met de wereldtop van het shorttrack. "Dat is alleen maar mooi, want we kunnen elkaar naar een hoger niveau tillen en uiteindelijk worden we daar allemaal beter van, ook ik."

De voormalig Europees kampioene shorttrack hechtte daardoor zeker waarde aan haar vijfde NK-goud, na 2011, 2012, 2013 en 2014. "Het is mooi om te winnen als het niveau zo hoog is. Het zegt bovendien ook iets over hoe ik er internationaal voor sta."

Keuzes

Dat zal Ter Mors pas weer echt kunnen testen bij het WK, dat van 11 tot en met 13 maart wordt gehouden in Seoul. Tot die tijd kiest de pupil van Jeroen Otter ervoor om langebaanwedstrijden te rijden, met onder meer het NK sprint - waarop ze zich wil plaatsen voor het WK sprint - en de WK afstanden.

Omdat Ter Mors de komende twee maanden daardoor geen shorttrackwedstrijden rijdt, is ze voor een WK-ticket afhankelijk van een aanwijsplek van de selectiecommissie.

"Ik heb geen idee of dit genoeg was voor een WK-plek", zei de Twentse over haar prestaties op het NK. "Ik denk dat ik gedaan heb wat ik kon, heb laten zien wat ik waard ben en de rest is aan de selectiecommissie. Meer kan ik niet doen."

Ter Mors maakt zich niet zo druk over de onzekerheid omtrent haar ticket voor Seoul. "Ik had kunnen zeggen dat ik wel een EK en World Cup shorttrack zou gaan rijden, waardoor ik me 'gewoon' voor het WK had kunnen plaatsen. Het ligt dus ook aan de keuzes die ik zelf heb gemaakt."

Door haar keuze om twee disciplines te combineren, gaat ze wel van selectiewedstrijd naar selectiewedstrijd, met het NK sprint (22 en 23 januari in Heerenveen) als volgende halte. "Dat is Nederland hè, selectie, selectie, selectie; je komt niet meer toe aan de gewone wedstrijden", lachte Ter Mors.

Herstel

Voorlopig lukt het de tweevoudig olympisch kampioene, die het hele vorige seizoen miste door een vorm van overtraindheid, om deze winter al haar doelen te bereiken. Vorige week won ze bij de NK afstanden langebaan nog goud op de 1000 en 1500 meter.

"Ik merk nu zeker wel dat ik twee NK's in een week heb gereden", zei Ter Mors, die al eerder vertelde dat haar herstel van wedstrijden nog niet zo snel gaat als ze zou willen. "Ik ben blij dat ik morgen en waarschijnlijk overmorgen wat rust heb."