Arjan Stroetinga en Irene Schouten hebben zondag op de Jaap Edenbaan in Amsterdam de Nederlandse marathontitel op kunstijs veroverd.

Stroetinga troefde in een spannende eindsprint ploeggenoot Evert Hoolwerf, die genoegen moest nemen met zilver, nipt af.

Simon Schouten, eveneens rijdend voor Royal A-ware/Fonterra, pakte het brons. Jorrit Bergsma slaagde er niet in om zijn titel te prolongeren. Hij kwam niet in de top tien voor. 

Voor de 34-jarige Stroetinga, wereldkampioen op de massastart, was het zijn zesde nationale titel op de marathon.

Na 150 rondjes schaatsen bleef er een kopgroep van negen man over die eerder een ronde voorsprong nam. Royal A-ware/Fonterra, de ploeg van coach Jillert Anema, toonde zich in de slotfase ongenaakbaar.

"Ongelooflijk, ik wist dat ik vanaf het begin scherp moest zijn. Gelukkig had ik in de slotfase ook nog voldoende over'', jubelde Stroetinga voor de camera van de NOS.

Schouten

Bij de vrouwen bleef Schouten na tachtig ronden in de massasprint Janneke Ensing (zilver), die dit seizoen al vijf marathons op haar naam schreef, en Iris van der Stelt (brons) ruimschoots voor.

De 23-jarige Andijkse won met een verrassingsaanval en kroonde zich voor de eerste keer in haar loopbaan tot Nederlands kampioene op de marathon.

Schouten, vorig jaar goed voor zilver, neemt de titel over van de inmiddels gestopte Mariska Huisman. In de twee jaar daarvoor wonnen Foske Tamar van der Wal en Rixt Meijer, die ook niet meer actief zijn in het marathonpeloton.

Schouten, regerend wereldkampioene op de massastart (langebaan), kwam halverwege de wedstrijd nog wel in botsing met Lisa van der Geest. Laatstgenoemde moest niet veel later de strijd staken en klaagde bij de jury over een opzettelijk duwtje van de latere winnares.

"Lisa en ik raakten elkaar in de knoei. Het was absoluut niet de bedoeling dat ze zou vallen. Uiteindelijk kon ik de wedstrijd goed afmaken, omdat mijn ploeggenoten zo sterk waren. Zij hebben echt super werk gedaan voor mij", zei Schouten tegen de NOS.