Jorien ter Mors en Freek van der Wart hebben zondag in Amsterdam de Nederlandse titel bij het shorttrack veroverd.

Voor de 26-jarige Ter Mors was het de vijfde keer dat ze goud wint bij het NK shorttrack, na 2011, 2012, 2013 en 2014. Vorig jaar pakte Lara van Ruijven bij afwezigheid van de olympisch kampioene op de 1500 meter (langebaan) de titel.

Van Ruijven begon zondag ook als klassementsleidster aan de tweede en laatste dag in de Jaap Edenhal, maar de titelverdedigster ging op de 1000 meter al in de eerste ronde onderuit, waardoor het goud zo goed als onmogelijk werd.

Ter Mors, die zaterdag zelf nog viel op de 500 meter maar wel de 1500 meter won, profiteerde door op de 1000 meter haar tweede afstandszege te boeken. In de 2000 meter superfinale moest de Enschedese vooral letten op Suzanne Schulting en die hield ze uiteindelijk achter zich.

Rianne de Vries pakte al snel een ronde voorsprong op de laatste afstand en klom door haar zege op de 2000 meter naar de derde plaats in het eindklassement, achter Ter Mors en Schulting. Van Ruijven moest genoegen nemen met de vierde plaats, Yara van Kerkhof eindigde als vijfde.

Ter Mors moet nu afwachten of haar optreden in Amsterdam voldoende is voor een aanwijsplek voor het WK shorttrack (11-13 maart in Seoul). Ze rijdt tot die titelstrijd geen shorttrackwedstrijden meer, omdat ze de komende weken kiest voor de langebaan, met onder meer het NK sprint en de WK afstanden.

Van der Wart

Bij de mannen was Van der Wart na de derde van vier afstanden al zeker van zijn tweede nationale titel. De 27-jarige Zuid-Hollander, eerder in 2010 de beste van Nederland, zegevierde op de 1000 meter en zette zo zijn concurrenten op een onoverbrugbare achterstand in het klassement.

In de superfinale hoefde Van der Wart daarom alleen maar te finishen, maar hij koos ervoor om er direct vandoor te gaan. "Ik wilde het nog even leuk maken", lachte hij na afloop.

De voormalig Europees kampioen tikte echter zijn eigen schaats aan en ging onderuit, maar hij stond snel weer op en zijn laatste plaats op de 3000 meter maakte voor het eindklassement geen verschil meer.

Adwin Snellink won de superfinale en veroverde daardoor het zilver op het NK. Daan Breeuwsma, die op de laatste dag vanwege een knieblessure niet meer van start ging, eindigde toch nog als derde, voor Dennis Visser.

Drievoudig kampioen Sjinkie Knegt kon zaterdag door ziekte zijn titel niet verdedigen en de wereldkampioen besloot om ook zondag niet op het ijs te verschijnen.