Sjinkie Knegt en Daan Breeuwsma komen zondag niet in actie tijdens de slotdag van het NK shorttrack, zo liet bondscoach Jeroen Otter weten.

Knegt, de sportman van het jaar, is nog steeds ziek. De 26-jarige Fries ontbrak daardoor zaterdag al tijdens de eerste dag van de strijd om de Nederlandse titels in Amsterdam.

Vorig jaar won Knegt alle afstanden en het algemene klassement.

Breeuwsma meldde zich zondagochtend af vanwege knieklachten. De 28-jarige Fries laat zich na het EK van later deze maand in Sotsji opereren aan de knie waar hij al een tijdje last van heeft.

''Er is een scherpe rand ontstaan op mijn knieschijf waar de aanhechting van een pees overheen schuurt'', vertelde Breeuwsma zaterdag. ''In die pees zijn scheurtjes ontstaan. Het doet veel te veel pijn, ik kan niet goed trainen.''

Breeuwsma greep desondanks zaterdag de nationale titel op de 1500 meter. Freek van der Wart was vervolgens op de Jaap Edenbaan de beste op de 500 meter en greep tevens de leiding in de strijd om de allroundtitel.

Superfinale

Door het afhaken van Breeuwsma ligt de weg naar het goud open voor Van der Wart. Zondag staan de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter op het programma.

Breeuwsma heeft vier tot zes maanden nodig om te herstellen van de knieoperatie die hij binnenkort ondergaat.

De shorttracker, onderdeel van de Nederlandse ploeg die in 2014 de wereldtitel greep op de aflossing, mist daardoor het WK in Seoul.