Shorttracker Daan Breeuwsma mist in maart de WK in Seoul. De Fries laat zich na de EK van later deze maand in Moskou aan een knie opereren en is vervolgens vier tot zes maanden uitgeschakeld.

Breeuwsma vormt samen met Sjinkie Knegt en Freek van der Wart de kern van de aflossingsploeg, die op internationaal gebied zich kan meten met de wereldtop.

In 2014 werd Breeuwsma met het team wereldkampioen op de aflossing. Vorig jaar werd hij bovendien derde op de EK op de 1500 meter in Dordrecht.

''Er is een scherpe rand ontstaan op mijn knieschijf waar de aanhechting van een pees overheen schuurt. In die pees zijn scheurtjes ontstaan. Het doet veel te veel pijn, ik kan niet goed trainen'', vertelde de 28-jarige shorttracker zaterdag op de NK in Amsterdam.

Daar won hij desondanks de 1500 meter. ''Ik teer op een hele goede zomer, op de baan raak ik ze goed. Maar als je mee wil op een WK, moet je hard kunnen trainen en dat ontbreekt.''

Slotstuk

De EK in Moskou (22-24 januari) zijn het slotstuk van het seizoen voor Breeuwsma. ''Ik wil toch een eindtoernooi rijden om het seizoen mooi af te sluiten. Anders voelt het niet goed. Maar ik heb er vrede mee, er is een goede kans op herstel. En je moet toch een moment kiezen voor die operatie."

"Nu kan ik komende zomer gelijk weer aan de voorbereiding beginnen. Volgend seizoen zijn er alweer nominaties voor de Spelen en is het WK in Ahoy.''

Bij de NK in Amsterdam gaat Freek van der Wart, die de 500 meter won, momenteel aan de leiding in het klassement. Sjinkie Knegt ontbreekt wegens ziekte.